* Fotoğraf: AA
Tahran Belediye Başkan Yardımcısı Abid Meleki "Sağlıksız hava koşulları nedeniyle acil durum komitesi oluşturuldu," dedi.
Yaşlıları ve kronik hastalığı olanları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyaran Meleki okul öncesi, ilkokul ve engellilere özel okulların tatil edildiğini belirtti.
Eski model araçlar önemli bir etken
Tahran'ın hava sirkülasyonuna uygun olmayan konumu ve nüfus yoğunluğuyla birlikte kentte kullanılan eski model araçlar ve motosikletler de hava kirliliğini tetikliyor. Bu araçlardan çıkan egzoz gazları, kentin nefes almasını gittikçe güçleştiriyor.
Dünya genelindeki hava kirliliği sıralamasında üçüncü kent olan Tahran'da bu nedenle sık sık önlem almak zorunda kalınıyor. Tahran'ın havası, uluslararası hava kalitesi endeksinde 201-300 "kötü" (mor) olarak değerlendiriliyor. 2021 yılında bu endeks 158 mikrogram/metreküptü.
Endekse göre bir metreküp hava içindeki partikül maddeye (PM10) göre belirlenen değerler şöyle:
0-50 arası "temiz hava" (yeşil)
51-100 "orta" (sarı)
101-150 "hassas" (turuncu)
151-200 "sağlıksız" (kırmızı)
201-300 "kötü" (mor)
301-500 "tehlikeli" (kahverengi).
Dünyada hava kirliliği
Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, metreküp başına 25 mikrogram partikül madde, hava kirliliğinde en üst sınır kabul edilirken, buna PM2.5 sınırı deniyor. 100'ün üzerinde kaydedilen oranlar sağlığa zararlı, 250'nin üzerindeki ölçümün ise alarm seviyesi olduğu belirtiliyor.
Dünya nüfusunun yüzde 91'i hava kalitesinin DSÖ'nün belirlediği sınırların üzerindeki yerlerde yaşıyor. DSÖ, her yıl dünya genelinde dış ortam hava kirliliği nedeniyle 4,2 milyon ölüm yaşandığını söylüyor.
Türkiye'de hava kirliliği
2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre Türkiye, hava kirliliğinde dünyada 46. sırada. Türkiye, Avrupa'nın ise havası en kirli 7. ülkesi.
Avrupa bölgesinde en kirli hava Iğdır'da ölçüldü, Düzce 5. sırada yer aldı.
(TY)