Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (Öz-Ge Der) cezaevinden ya da eğitimevinden tahliye olan çocuklara destek olabilmek için "Gençlik Destek Hattı" oluşturdu.
Daha önce de suça itilmiş çocuklarla çalışmalarda bulunan derneğin Gençlik Destek Hattı projesinin koordinatörü Fulya Çay, tahliye sonrasında çocuklara destek verildiği takdirde suç döngüsünü kırdıklarını düşündükleri için böyle bir çalışmaya başladıklarını söyledi.
Projenin amacı belli: Gençlik Destek Hattı ile iletişim kuran çocuklara ve gençlere tahliye sonrasındaki hayatlarına uyum sağlayarak yeniden suça karışma olasılığını düşürmek. Bu yolda çocuk ve gençlerin sorunlarının çözümüne katlıda bulunacak bir destek ve danışmanlık hizmeti öngörüyor Gençlik Destek Hattı.
"Tahliye sonrası için bir kart hazırladık. Kart tahliye olan tüm çocuklara veriliyor. Çocuklar ücretsiz telefon hattından ya da web sitemiz üzerinden bize soru sorabiliyorlar, biz de cevaplıyoruz."
Başvuran çocukların ihtiyaçlarıyla ilgili olarak barınma, iş, aile desteği gibi örnekleri veren Fulya Çay bu aşamada çocuğun bulunduğu noktadan hareket etmeye çalıştıklarını anlattı.
"Çocuğun sorun tanımlaması ve sıralaması bizimkinden tamamen farklı olabilir. O yüzden biz çocuğu iyi tanımaya uğraşıyoruz. Bu konuda çocuğu doğru anlayabilmek için hatta çalışan arkadaşlarımıza çok eğitim verdik. Çocuk sorunu sadece iş diye tanımlayabilir ama sorunun altına indiğimizde çok daha fazlasını görebiliriz. Çocuk özelinde destek yaratmaya çalışalım istiyoruz."
Destekçilere destek
Projeyle ilgili olarak telefon hattının numarası ve web sitesinin bilgilerinin yer aldığı afişler koğuşlara ve ortak alanlara asılmış durumda. Ayrıca tahliye olurken çocuklara verilecek tanıtım kartları olduğunu da söylüyor Fulya Çay.
"Tanıtım kartlarını tahliye aşamasında cezaevleri müdürlükleri teslim ediyor çocuklara. Aynı zamanda denetimli serbestlik birimlerimizde de kartları dağıtabiliyoruz."
Çalışma şimdilik Ankara, İzmir ve Elazığ'da başlamış durumda. Bu şehirlerin seçilmesinin nedenini Çay şöyle açıklıyor.
"Bir sivil toplum kuruluşu olarak tüm Türkiye'de birden başlatabilmemiz çok zor. Bu üç ilin belirlenmesindeki kriter Türkiye'de sadece üç eğitimevi (eski adıyla ıslahevi) olması. Onlar da bu illerde. Biz de bu iller özelinde eğitimevlerindeki ve cezaevlerindeki çocukları kapsayan bir çalışma diye başlatalım dedik."
Bu üç şehirdeki eğitimevlerindeki çocuklar sadece o şehirlerin çocukları değil. Eğitimevleri çevre illeri de kapsıyor. Dolayısıyla mesela Elazığ'da Diyarbakır ya da Mardin'den çocuklar da bulunuyor.
Çay'ın verdiği bilgilere göre aynı çalışma için gelecek yıl İstanbul'da harekete geçilecek, sonra hedef tüm Türkiye. Ancak elbette bu destek hizmeti için de destek gerekiyor. Uygulamanın yaygınlaşabilmesi için sponsorlara ihtiyaç duyuluyor.
Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği risk altındaki çocuk ve gençlerle çalışan, suça itilmiş çocuklarla yapılan çalışmalara öncelik tanıyan bir dernek.
On yıldan fazla tahliye olduktan sonra okula devam etmek isteyen çocuklara yönelik yürüttükleri proje bunlardan biri. Çay o proje çerçevesinde yüzden fazla gencin okuduğunu, üniversiteye girdiğini ve meslek edindiğini de hatırlattı.
Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği Gençlik Destek Hattı projesinde Adalet Bakanlığı, Barolar Birliği ve British Council ile işbirliği yapıyor. (YY)
Gençlik Destek Hattı: 0800 314 00 70 ve www.genclikdestekhatti.org