14 Eylül günü tahliye kararı verilen Halkın Hukuk Bürosu (HHB) ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar hakkında yeniden tutuklama kararı çıktı.
17'si tutuklu 20 avukat “Terör örgütü üyeliği” ve “Silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçlamasıyla yargılanıyor. Tutuklu 17 avukatın hepsi için tahliye kararı çıkmıştı.
Halkın Hukuk Bürosu sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “17 avukat arkadaşımızdan 12'si hakkında savcının tahliye kararına yaptığı itiraz üzerine dün tahliye kararı veren 37 Ağır Ceza Mahkemesi itirazı kabul ederek tutuklamaya yönelik yakalama kararı vermiştir” denildi.
Beş avukat yeniden gözaltında
Tahliye kararı dün sabah uygulanan 12 avukattan Aytaç Ünsal, Aycan Çiçek ve Engin Gökoğlu, Behiç Aşçı ve Ahmet Mandacı haklarındaki yakalama karar dolayısıyla dün akşam saatlerinde gözaltına alındı.
Barkın Timtik, Ebru Timtik, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten ve Şükriye Erden hakkında yakalama kararı sürüyor.
Beş avukat için tutuklama talebi kabul edilmedi
Ayşegül Çağatay, Didem Baydar Ünsal, Zehra Özdemir, Yağmur Ereren Evin ve Yaprak Türkmen hakkındaki yakalama kararları reddedildi; ret üzerine bir üst mahkemeye itiraz etti.
Davada firari sanık olarak yer alan avukatlar Günay Dağ ve Oya Aslan hakkındaki yakalama kararı devam ediyor.
Dört avukat yeniden tutuklandı
Aytaç Ünsal, Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Behiç Aşçı sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan nöbetçi mahkeme olan İstanbul Adliyesi'nde 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı ve tutuklandı. Ahmet Mandacı ise gözaltında.
Bir sonraki duruşma 19-20 Şubat'ta İstanbul Adliyesi'nde görülecek.
İstanbul Barosu: Bunun adı rezalettir
İstanbul Barosu avukatların yeniden tutuklanmasına yönelik bugün bir basın açıklaması yayınladı.
Açıklamada tahliye kararındaki gerekçelerin hlen geçerli olduğu vurgulandı:
"17 avukatın tutuklu olarak yargılandığı davanın 14 Eylül 2018 tarihli celsesinde verilen tahliye kararı, meslektaşlarımızın özgürlüğe kavuşmaları kadar, gerekçesi itibariyle de hukuk kamuoyunca takdir toplamıştı. Bu karar;
* AHİM içtihatlarına atıfta bulunuyor,
* Tutuklamanın tedbir niteliğini öne çıkarıyor,
* Tutukluların avukat olmalarını, tahliyelerin nedeni olarak gösteriyordu.
"Mahkemece verilen tahliye kararlarına C.Savcılığı tarafından yapılan itiraz, aynı Mahkemece kabul edilerek yakalama kararları verildi.
"Gelinen bu son durumun başka hiçbir izahı yoktur: Siyaset kurumu devreye girmiş, Mahkeme baskı altına alınmış ve karar 'geri aldırılmıştır'. Çünkü arada geçen 24 saat içinde;
* AHİM içtihatları değişmemiştir.
* Tutuklamanın tedbir niteliğinde bir değişiklik olmamıştır.
* Tutukluların avukatlıkları devam etmektedir.
"Mahkemeyi bu kadar kısa süre içinde, birbiri ile bu denli çelişen iki karara imza attıran neden, yargının içindeki siyasetin tam da kendisidir.
"Bu durum kelimenin tam anlamıyla rezalettir. Bu rezaletin sorumluları utançduymalıdır. Bu tablo, yargıda 'tuzun koktuğu' anlamına gelir. Bir ülkenin yargısı için daha büyük bir utanç vesilesi olamaz."
Ne olmuştu?
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), OHAL kapsamındaki 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 22 Kasım 2016’da kapatılan 375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşu arasındaydı.
Derneğin İstanbul ve Ankara şubeleri ile Halkın Hukuk Bürosundan olan 14 avukat da, avukatlıklarını yaptıkları Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın duruşmasından bir gün önce tutuklanmıştı.
Avukatlar Didem Baydar, Şükriye Erden, Ayşegül Çağatay, Ebru Timtik, Aytaç Ünsal, Zehra Özdemir, Yağmur Ereren Evin, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten, Aycan Çiçek, Naciye Demir, Behiç Aşçı, Barkın Timtik ve Özgür Yılmaz 21 Eylül’den beri tutuklu. Avukat Ahmet Mandacı da 10 gün sonra tutuklandı. Ayrıca bir de stajyer avukat tutuklu.
25 Ekim’de de Ezilenlerin Hukuk Bürosundan avukatlar Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar, takip ettikleri Suruç davasının duruşması öncesinde tutuklandı.
ÇHD Genel Başkanı, Soma davası avukatlarından Selçuk Kozağaçlı da 13 Kasım’da tutuklandı. (HK)