Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin, Diyarbakır Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare'nin çatışmalarda gördüğü zararla ilgili basın açıklaması sırasında vurularak hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti.
Sivil toplum örgütleri, partiler, milletvekilleri ve birçok kişi gerek yazılı olarak gerekse sosyal medya üzerinden Tahir Elçi'ye dair açıklamalar yaptı.
Af Örgütü: Bağımsız ve tarafsız soruşturma yapılmalı
Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, örgütün de ilk resmi üyelerinden biri olan Tahir Elçi cinayetinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, olayla ilgili tüm hakikatin ortaya çıkarılmasını sağlamak için gereken adımlar atılmadığını, süreç boyunca soruşturmanın yetersizliğine dair işaretlerin ön plana çıktığını belirtti.
Örgüt, Türkiye yetkililerinden, bu cinayetle ilgili en kısa zamanda bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürüterek olayın cezasız kalmamasını garanti altına alınmasını talep etti.
İHD: Cinayetin peşini bırakmayacağız
İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi de yetkili adli mercilerin hala etkili bir soruşturma yapılmayarak faillerin yargı önüne çıkarılmadığını hatırlatılarak insan hakları savunucularının cinayetin peşini bırakmayacağını belirtti.
“Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından olay yerinde ancak 110 gün sonra keşif yapılmıştır. Gelişi güzel bilimsel bir değeri olmayan bir bilirkişi raporu ile olay kapatılmaya çalışılmıştır.Hükümete yakın yayın organlarıyla olayda sahte delil ve beyanlar yaratılmaya çalışılmıştır. Dosyaya uzun süre erişim kısıtlamaları konularak müşteki tarafın ve avukatların katkı sunması engellenmiştir.”
HDP: Barış umudunu hedeflediler
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da cinayetin aydınlatılması için çalışacaklarını belirtti.
"Ancak bizler failleri biliyoruz.Tüm toplumu karanlığa ve sessizliğe itmeye çalışan savaş çığırtkanları ve sürdürücüleri, iktidarın ve devletin karanlık yüzleri ve kirli elleri Sn. Elçi şahsında barış umudunu ve arayışını hedeflediler. Tahir Elçi'yi linç edenleri, edilmesine neden olanları, bu siyasi cinayeti azmettiren, işleyen ve destekleyenleri unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu kişilerin ve çevrelerin hepsi tarih önünde büyük bir utançla anılacaktır."
Sosyal medyadan
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) ve Diyarbakır Barosu’nun sosyal medyada açtığı #TahirElçisiz1Yıl etiketine birçok mesaj yazıldı.
#TahirElçisiz1Yıl pic.twitter.com/umUvc1Ktk4
— Türkan ELÇİ (@turkan_elci) 27 Kasım 2016
Türkiye'nin sakin,sağduyulu,kararlı, bilgili, cesur barış elçisini çok arıyoruz. Dostumu çok arıyorum... #TahirElçisiz1Yıl
— Sezgin Tanrıkulu (@MSTanrikulu) 28 Kasım 2016
Tahir ELÇİ,sadece bir baro bşk. değildi.Aynı zamanda olağanüstü ve ilham verici bir hukuçu ve insan hakları aktivistiydi#TahirElçisiz1Yıl pic.twitter.com/heptDsS4GX
— Diyarbakır Barosu (@Diyarbakirbaro) 27 Kasım 2016
AKP döneminde faili meçhul yokmuş ! Faili buldunuz da haberimiz mi olmadı? #TahirElçisiz1yıl
— Ayhan Bilgen (@ayhanbilgen) 27 Kasım 2016
Katledilişinin 1. Yılında barışın elçisi Tahir Elçi'yi saygıyla anıyoruz. #TahirElçisiz1Yıl pic.twitter.com/TLc7d3Zki4
— ÖHP Ankara (@ohpankara) 28 Kasım 2016
Tahir Elçi hayatta olsa Tahir Elçi davasının peşini 20 yıl bırakmazdı. Bu davanın takibi için daha en az 19 yılımız var. #TahirElçisiz1Yıl
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) 28 Kasım 2016
#TahirElçi 'de kendinden öncekiler gibi "faili-i meçhul" değil "fail-i meşhur" cinayetle katledildi.. #failbelli #TahirElcisiz1Yıl
— Canan Kaftancıoğlu (@ccanannnn) 28 Kasım 2016
(NV)