Tahir Elçi...
Diyarbakır Barosu başkanı, faili meçhul cinayetlerin avukatı.
Başta Şırnak, Diyarbakır ve Batman olmak üzere bölgedeki önemli politik davaları takip etti. Dosyaları AİHM'e taşıdı, insan hakları için mücadele etti.
Elçi, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015’te öldürüldü. Cinayetin failleri "meçhul" bırakıldı.
Elçi cinayetinin üzerinden dört yıl geçti. Ailesi, sevenleri, insan hakları savunucuları ve avukatlar, Elçi'yi Diyarbakır Barosu, İzmir Barosu ve İstanbul’da Özgürlükçü Hukukçular’ın düzenleyeceği etkinliklerle anıyor.
TIKLAYIN - Türkan Elçi: O Gitti, Bir Kent Yıkıldı
Türkan Elçi: Karanlıkta bir vaveyladır sesin!
Eşi Türkan Elçi, Twitter'dan şu paylaşımı yaptı: Belki karanlık cinayet, faili meçhul olmaktan çıkar, aralanır zulmet ellerin kara perdesi, aramıza ördüğümüz korku duvarları yıkılır, İşte o zaman adalet mülkün temeli, mülk kardeşliğimizin temeli olur. #TahirElci Karanlıkta bir vaveyladır sesin!#TahirElci.."
TIKLAYIN - Forensic Architecture Tahir Elçi Cinayetiyle İlgili Raporunu Açıkladı
Ahmet Türk: Seni özlemle anıyoruz
Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:
“Ne ölümler gördük ne acılar yaşadık bu topraklarda hiç bitmeyecek gibi, lakin her karanlığın bir aydınlığı vardır. Bundan hiç kuşkum yok sevgili Tahir...Seni özlemle anıyoruz.”
Dönemin yetkilileri ne dedi?
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu cinayet günü yapmış olduğu ilk açıklamada şunları söylemişti:
“Bu olay mutlak surette aydınlatılacaktır. Bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Bu terör saldırısı sonrasında Sayın Tahir Elçi'ye dönük olarak bir suikast gerçekleşmiş olması, böyle bir durum varsa mutlaka araştırılarak kim bunu yaptıysa ortaya çıkarılacaktır. Ama kim yapmış olursa olsun hedef açıktır, hedef sadece Sayın Tahir Elçi değil hedef Türkiye'dir.”
Dönemin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da saldırının Elçi'ye yönelik “hunharca bir suikast” olduğunu ifade etmişti.”
Soruşturma sürecinin özeti
Önergede, soruşturmaya dair şu bilgiler de yer aldı:
* Elçi cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada 2 başsavcı ve 4 savcı değişti.
* Elçi’ye doğru ateş ettiği görüntülerde de yer alan 4 kolluk görevlisi ise dosyada sadece tanık olarak gösterildi.
* Cinayetin gerçekleştiği sokaktaki işyerlerinin incelenen kamera görüntülerinden bir sonuç çıkmazken, yine sokaktaki Mardin Kebapevi’nin içini çeken 3 kameraya ait görüntülerin bulunmasına rağmen cinayet noktasını görüntüleyecek açıya sahip dördüncü kamera “çalışmıyordu”.
* Vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde ise 13 saniyelik kesinti bulunuyor.
* Elçi ailesinin avukatlarının savcılığa yaptığı başvurulara rağmen polis kamerasına ait hafıza kartı bulunmadı.
* Cinayet sokağındaki 30’u aşkın polisin silahlarına kriminal inceleme yapılmadı.
Cinayet araştırılsın önerisi reddedildi
Halkların Demokratik Partisi (HDP), dün (27 Kasım 2019) Elçi cinayetinin tüm boyutlarıyla araştırılması ve sorumlularının ortaya çıkarılması amacıyla Meclis araştırması istedi.
Genel Kurul’a sunulan önerge üzerine HDP Siirt Milletvekili Meral Danış- Beştaş, söz aldı:
“Tahir Elçi, vurulmadan dakikalar önce ‘Biz, bu tarihî bölgede, birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz.’ dedikten sonra katledildi. Evet, dört yıl değil, aslında dört saatte bu cinayet aydınlatılabilir çünkü kameralar var, bütün basın mensupları orada ve veriler, şu anda bile istense dört saatte bulunabilir."
"Katillerin korunmasına izin vermeyelim"
Elçi’nin önceden hedef gösterildiğine dikkat çekerek, dönemin hükümet yetkililerinin olayın aydınlatılacağı yönünde verdiği sözleri hatırlatan Danış- Beştaş, şöyle dedi:
“Yüzlerce, binlerce yıldır hukukçular terör kavramını reddederler ama terör kavramı üzerinden bir linç kampanyası yapıldı. Ama ne oldu soruşturmada şuana kadar. En son İngiltere merkezli bir uzman kuruluşa bir rapor hazırlatıldı geçen yıl, daha bir yılı dolmadı ve o raporda bütün ayrıntılar tetkik edilerek Tahir Elçi’yi vuran kurşunun 3 polis memurundan birine ait olduğu söylendi yani aslında şüphelileri aydınlattı. Henüz sanık değiller, sanığı bırakın şüpheli bile değiller fakat bir yıldır o dilekçe dosyada ve daha o polis memurlarının şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmadı.”
Danış-Beştaş son olarak Elçi cinayetini yargının ortaya çıkarmadığını belirtti ve "Tahir Elçi’nin katillerinin korunmasına izin vermeyelim. Bu araştırma önergesiyle araştırma komisyonu kuralım ve olay yerine hep birlikte gidelim. Orayı araştıralım, o 4 ayaklı minaredeki açıları birlikte tespit edelim” dedi.
Ancak, HDP’nin önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Elçi'nin öldürülmesine giden süreç Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu "Tarafsız Bölge" programında "PKK terör örgütü değildir" demişti. Bunun üstüne kanala 700 bin lira para cezası kesilirken, Tahir Elçi 20 Kasım günü Diyarbakır'da, barodaki odasında gözaltına alınarak İstanbul'a getirilmişti. Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elçi hakkında, "terör örgütü propagandası" suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır, Sur'daki Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında öldürüldü. Soruşturmada adım atılmadı, failler tespit edilmedi ve yargı önüne çıkarılmadı. |
(EMK)