1966 yılında Şırnak’ın Cizre İlçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Cizre’de tamamladı. Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.
1992 yılından itibaren Diyarbakır da serbest avukatlık yapan Elçi, daha sonraları ise 1998-2006 arası Diyarbakır Barosu’nda yönetici olarak görev yapmış ve Diyarbakır Barosu Başkanlığı yanı sıra Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi olarak da görev yapıyordu.
Türkan Elçi ile evli olan ve iki çocuğu olan Tahir Elçi, Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, bir çok ulusal ve uluslararası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sunmuştur.
1998 yılından beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermekteydi. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yapmıştır. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştı.
Tahir Elçi, Kuşkonar'dan Roboski'ye Mağdurların Avukatı
İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kurucularından Avukat Tahir Elçi, 90’lı yıllardaki yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, köy yakma davalarında mağdur avukatlığı yaparken, Diyarbakır ve bölgedeki hak ihlalleriyle ilgili de çalışmalarını sürdürüyordu.
Elçi, Lice davası – Temizöz davası - Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması ve Roboski katliamı davalarının da aralarında olduğu pek çok davada hak savunuculuğu yaptı.
Diyarbakır Barosu 43. Olağan Genel Kurulunda, Baro Başkanı seçildiğinde bianet’e yaptığı açıklamada “kendisini onurlu ve zor bir görevin ve yoğun bir gündemin beklediğini” söylemişti.
"Onurlu ve Meşakkatli Bir Görev"
Tahir Elçi, bianet’e verdiği son söyleşide İdil’de özel timin tekbir getirerek havaya ateş açması ve Silvan’da özel tim tarafından duvarlara yapılan yazılamaları değerlendirendirmiş ve ““Özel Timde Dini Radikalizm Milliyetçilikle Bütünleşiyor” demişti.
TAHİR ELÇİ YORUMLADI
“Özel Timde Dini Radikalizm Milliyetçilikle Bütünleşiyor”
Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında “PKK terör örgütü değildir” demişti.
Bunun üstüne kanala 700 bin lira para cezası kesilirken, Tahir Elçi 20 Kasım günü Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti.
Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Elçi hakkında, "terör örgütü propagandası" suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmış, yurtdışına çıkış yasağı da konulmuştu.
Basın açıklaması yaparken vuruldu
Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, yaşanan çatışmalar sırasında zarar gören Dört Ayaklı Minare basın açıklaması yapıyordu. Açıklamanın yapıldığı Yenikapı Sokak'ta meydana gelen çatışma sırasın Elçi başına isabet eden kurşun ile hayatını kaybetti.
Tahir Elçi'nin ölümüne yol açan kurşunun hangi silahtan çıktığı ve kim tarafından ateşlenmiş olabileceğine dair rapor hazırlayan İngiltere merkezli Forensic Architecture kuruluşu, Elçi'nin üç polisten birinin silahından çıkan kurşunla öldürüldüğü sonucuna vardı.
Elçi, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'na defnedildi.
Evli ve iki çocuk babası olan Elçi, eski Bayındırlık Bakanlarından Şerafettin Elçi'nin de akrabasıdır.