Antep 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 32 yıl cezaevinde tutulan Tahir Canan'ın 20 Mayıs 2016 tarihine kadar cezaevinde kalması yönünde karar verdi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin Temmuz'da yerel mahkemenin verdiği kararını bozmasının ardından dosyayı yeniden görüşen Antep 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Canan'ın 20 Mayıs 2016 tarihine kadar cezaevinde kalmasına karar verdi.
Canan'ın avukatlarından Cengiz Pazarcı kararı bianet'e değerlendirdi.
"Mahkeme Tahir Canan'ın 1981'de Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından verilen 36 yıllık hapis cezasının tamamını yatması gerektiğine karar verdi.
"Topluma kazandırma yasasından faydalanması nedeniyle örgüt üyeliğinden yattığı dokuz yıllık dönemle ilgili bu sürenin 36 yıldan mahsubuna karar verdi.
"Normalde örgüt üyeliğini de kattığımız zaman 2025'te çıkması gerekiyordu. Dokuz yılın cezaevinde yattığı süreden mahsubuna karar verilince cezaevinden çıkış tarihi olarak 2016 yılı belirlendi.
"Topluma kazandırma yasası 4/A maddesi genel af mahiyetinde olan bir maddedir. Bundan dolayı Tahir Canan'ın cezasının dokuz yıl indirilmesi değil, tahliye edilmesi gerektiği görüşündeyiz.
Tahir Canan'ın mektubu
Türkiye'de en uzun süre cezaevinde kalan kişi olan Tahir Canan, Bandırma M Tipi Cezaevi'nden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) ve Antep 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazdığı mektupla kararı eleştirdi.
Basına da bir mektup yazan Canan, özetle şu ifadelere yer verdi:
"Yargıtay Birinci Ceza dairesinde bozma kararına dönüşmüştü. Bu bozma kararı uzun bir süre Yargıtay Başsavcılığında bekletildi. Yerel mahkemeye gönderilmedi. Avukatlarımızın dosya neden gönderilmiyor sorularına Adli tatil gerekçe gösterildi.
"8 Kasım 2012'de Gaziantep 3. Ağır Ceza Mahkemesinden o beklenen karar geldi. Karara göre '20.05.2016 Tarihleri arasında yatması gereken süreden mahsubuna' denerek yeni bir hukuksuzluğa da imza attılar. Hukuk bu! Akıllara ziyan veren hukuk! Suç olmadan ceza kesen hukuk!
"Çünkü infazın geri alınmasına neden gösterilen Malatya 1 no'lu DGM'nin kararı idi. Aynı mahkeme kendi kararını 2003 yılında kaldırdı. 'Ceza verilmesine yer yok' dedi. Adli sicilde sabıka kaydından çıkardı. Bu bağlamda infazın geri alınmasını gerektirecek bir ceza- suç kalmadı!
"Gaziantep 3. Ağır Ceza Mahkemesi şimdi olmayan bir suç üzerinden infaz alma işlemi yapıyor.
"2005'te yürürlüğe giren yasa ile (5275 sayılı yasanın 107/e de) 'Birden fazla süreli hapis cezasına mahkûmiyette en fazla 28 yıl hapis yatacağı' tespiti var. Ancak 32 yıldır cezaevinde olduğum dikkate alındığında bu da hukuksuzluktaki başka bir perde! (EKN)
* Mektubun tamamını okumak için tıklayınız