Bingöl'ün Genç ilçesinde Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Tülin Keleş, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 278. maddesinin aile bireylerini de kapsayabilmesi için iptalini istedi. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu kabul ederek davayı esastan incelemeye aldı.
Bingöl'ün Genç ilçesinde, 15 yaşından küçük olan K.T.'ye üç erkek kardeşi tacizde bulunmuş aile de bu durumu saklamıştı. Olay duyulunca Genç Savcılığı, erkek kardeşler hakkında "tacizde bulunmak", baba A.T. hakkında da "bu suçu ilgili makamlara bildirmemek"ten dava açtı.
Baba cezasız kaldı
Davaya bakan Genç Asliye Ceza Mahkemesi, erkek kardeşler E.T. ve E.T.'yi 4 yıl 8 ay 7'şer gün, R.T.'yi de 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkûm etti. Ancak, oğullarını ihbar etmediği için TCK'nın 278. maddesi hükmü uyarınca yargılanan babanın davası sonuçlandırılamadı.
Genç Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Tülin Keleş, kararın gerekçesinde bu maddenin Anayasa'nın "Hiç kimse, yakınlarını suçlamaya zorlanamaz" hükmü ile çeliştiğini ve bu çelişkinin giderilmesi gerektiğini belirtti.
Keleş, bu nedenle "Suçu yetkili makamlara bildirmeyenlere 1 yıla kadar hapis cezası verilir" hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.
Başvuruda "cinsel taciz iddialarını gizleyen aile bireyleri" denildi
Yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesi'ne başvururken, ilgili maddenin aile içi cinsel taciz iddialarını gizleyen aile bireylerine ceza verilmesini olanak sağlayacak bir gerekçeyle iptalini istedi.
Mahkeme, baba A.T. hakkındaki davayı da Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru sonuçlanıncaya kadar beklemeye aldı.
Sabah gazetesinin haberine göre, Anayasa Mahkemesi ilk inceleme sonucunda, Genç Asliye Ceza Mahkemesi'nin başvurusunda bir eksiklik görmeyerek davayı esastan görüşme kararı verdi.
Yerel mahkemenin başvurusu, aile bireylerinin de cezalandırılması gerektiği yönünde olduğu için, Anayasa Mahkemesi'nin iptal karar verirken bu doğrultuda bir gerekçe oluşturması bekleniyor. (BB)