Kriz bahanesiyle özel hastanelerde kadrolu çalışan doktorların ücret ve sosyal haklarının kısıtlandığını söyleyen İstanbul Tabip Odası (İTO), hükümetin belirlediği fiyatlarla nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceğini belirtti.
Bugün bir basın toplantısı düzenleyen oda, özel sağlık kurumlarının karlılıklarını artırmak için harcamalarını kıstığını, bunun da ilk olarak çalışanları etkilediğini söyledi. Birçok özel hastanede ücret kısıntıları olduğunu, bunu kabul etmeyenlerinse işten çıkartmayla tehdit edildiğini ekledi.
"Özel sağlık kurumlarına kamu kaynaklarından aktarılan bedel 2002’de 503 milyon TL iken 2007’de 3 milyar YTL’ye ulaştı. Özel hastane sayısı son dört yılda 308’e çıktı, sağlık çalışanı sayısı 60 bini geçti. Bu sayının 9 bin 377’sini hekimler oluşturuyor."
Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliği'nde fiyat tarifesini tek taraflı belirlediğini vurgulayan oda şöyle dedi:
"Bedelin bu denli düşük tutulması hekim emeğinin ucuzlamasına ve sömürülmesine, sağlık hizmetlerinde suiistimal ve işlem sayısının artırılmasına, ya maliyetin yükselmesine ya da niteliğin düşürülmesine neden olmaktadır. Artan maliyet ilaç ve teknoloji ücreti olarak dışarıya transfer olmaktadır."
Özel hastanelerde hekim ve diğer sağlık çalışanlarının örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen meslek örgütü, özel sağlık alanında asgari ücreti belirleme yetkisinin yeniden Türk Tabipleri Birliği’ne verilmesini ve SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın tek taraflı belirlediği SUT’deki fiyat tarifesinin TTB ile işbirliği yapılarak hazırlanmasını talep etti.(EÜ)