Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yayına Dair Yönetmelik'in yayımlandığı 25 Ocak 2004'ten beri anadilde yayın yapmayı bekleyen yerel ve bölgesel radyo-TV kuruluşları nihayet yayına geçebilecekler.
Doğan: Küçük ama önemli bir adım
RTÜK'ün evraklarının tamam olduğunu duyurduğu üç yayın kuruluşunun temsilcileri, noter huzurunda imzaladıkları taahhütnameyle, "sadece yetişkinlere yönelik, altyazılı veya tercümeli ve belirlenen günlük-haftalık süreler için yayın yapmayı" kabul etmiş oldular.
Newroz Bayramı öncesinde bu adımın Kürt sorunu açısından belli çevrelerde "bakın, önemli bir adım atıyoruz" diye değerlendirilebileceğini söyleyen Doğan, "sözü edilen kısıtlamalar kaldırılırsa önemli bir adım olacak" diye konuştu.
İki yıldan beri bekledikleri anadilde yayının "küçük de olsa olumlu bir adım" olduğunu bianet'e aktaran "Gün TV" Yayın Yönetmeni Cemal Doğan, yönetmeliğe yönelttikleri eleştirileri dile getirmeye devam edeceklerini, kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade etti.
RTÜK'ün gelecek günlerde yapacağı toplantı ile yayınların resmen başlayabileceğini söyleyen Doğan, "Umarız ki, ulusal medya da bu adımımızdan sonra RTÜK'e başvurarak kendi izleyicileri için bu dillerde yayın yapar" dedi.
TV'ler 45 dakika, radyolar bir saat yayın yapacak
Farklı dil ve lehçelerde yayına ilişkin yönetmeliğin yayımlanmasından iki yıl sonra TV'ler, günde 45 dakika olmak üzere haftada toplam dört saat ve tercümesi altyazılı olarak; radyolar ise günde bir saat, haftada beş saat tercümeli olarak anadilde yayın yapabilecekler.
Son iki yılda Türkçe dışı dillerde yerel ve bölgesel yayın yapmak için 12 yayın kuruluşu RTÜK'e başvurmuş, bunlardan dördünün belgelerinin tamam olduğu açıklanmıştı. (EÖ/TK)