Çanakkale Akademik Odalar Birliği'nin yaptığı açıklamaya göre Çanakkale'nin önemli tarım alanlarından olan Kazdağları'nda son 3 yıldır yoğun bir şekilde sürdürülen madencilik faaliyetleri yüzünden 400 ayrı noktada rezerv belirleme amacıyla Uluslararası altın tekelleri Tüprag, Cominco ve onların taşeron şirketleri tarafından sondaj çalışmaları yapılıyor.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu bile istenmeden maden arama faaliyetleri devam ediyor. Altın arama izni verilen toplam 66 bin 490 dekarlık alanda çalışmalar nedeniyle ekosistem de bozuluyor. Sondaj çalışmaları nedeniyle içme ve kullanma sularının bulanık aktığı, yöre halkının sularının kirletildiği belirtti. Birçok meslek odası ve kurum tepkili.
Çanakkale Belediyesi İl Genel Meclisi üyesi Recai Elmas, yazılı başvurusuna karşın yetkililerden altın arama faaliyetleri hakkında yanıt alamadığını belirtirken; "Kazdağları'nda yoğun bir sondaj faaliyeti yürütülüyor; Çan ve Çan’ın 23 köyüne su sağlayan kaynakların bulunduğu bölgede içme ve kullanma suları bulanık akıyor" dedi.
Kaz Dağları'nın talan edildiğini, suya büyük ihtiyaç duyulan bir dönemde su kaynaklarının sorumsuzca yok edildiğini dile getiren Elmas, çevredeki seramik fabrikalarının yarattığı kirliliği bu çalışmaların artırdığını söyledi.
Birçok meslek odası ve kurumdan tepki
Etili Su Birliği Başkanı ve Şerbetli Köyü Muhtarı Rıfat Kuloğlu:
“Sağlıksız içme ve kullanma suyu istemiyoruz. Sondaj çalışmaları sulara zarar veriyor; bir dikey, bir yatay sondaj yaparak çalışıyorlar, yeraltı sularının zarar göreceği endişesini taşıyoruz.”
Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant:
"Çanakkale’nin en kuzeyine kurulan kuruluşların zehirli atıkları poyraz rüzgarının da etkisiyle Kazdağları ve verimli tarım alanlarına taşınıyor, asit yağmurlarıyla çevre kirletiliyor. Bütün bunlara ek olarak birçok şirket altın aramak için faaliyete geçti. Kaz Dağlarının altını üstüne getirmeye çalışıyorlar. Gelecekte sadece ilçe ve köyler değil tüm Çanakkale göçe zorlanacak, dünya harikası bir kent yok olacak."
Orman Mühendisleri Odası önceki dönem Genel Başkanı Salih Sönmezışık’sa orman alanlarının madencilik, turizm gibi amaçlarla orman dışı faaliyetler için tahsis edilmemesi gerektiğini söyledi.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çanakkale Şube Başkanı Nemci Akyalçın, Türkiye'de ve dünyada "eşi benzeri olmayacak ölçüde değerli" olan Kazdağlarının yok olmaması için, Bergama köylüsünün "siyanürlü altına hayır diyerek verdiği onurlu mücadelenin aynısını bir "sokak kültürü" yaratarak Çanakkale'de de vereceklerini söyledi.
2004 yılı 5 Haziran Dünya Çevre Gününde yürürlüğe giren ve madencilik yasalarında değişiklik yapan “5177 Sayılı, Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile altın tekellerinin önündeki bir çok engel kaldırılmıştı. (ET/GG)