İsveç'in başkenti Stockholm'de, Stockholm Su Haftası nedeniyle 17 Ağustos'ta başlayan ve 23 Ağustos'ta sona erecek Dünya Su Forumu için dünyanın sayılı su örgütleri temsilcileri bir araya geldi.
Su kaynakları için "acil eylem planı" çağrısı
Su konusu uzmanlarından Anders Berntell, Prof. John Anthony Allan, Dr. Kemal Kar, Prince Willem-Alexander , WWF’nin genel başkanı James P. Leape ve su konulu sivil ve resmi örgütler küresel su krizi yaşandığını ve bu krize karşı ülkelerin, yerel ve bölgesel politik yönetimlerin, bütün sivil inisiyatiflerin, eğitim kurumlarının "su" konusunda bilinçlendirme ve suyun asgari düzeyde azami verim ile kullanılmasına yönelik programlar, projeler üretmelerini istedi.
Uluslararası Su Enstitüsü (IWMI), Birleşmiş Milletler Su Sorunları Masası,Yeryüzü Su Kaynakları, Uluslar arası Su Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün raporları 60 ülkenin milenyumda bir araya gelip imzaladığı 21. yüzyıla girerken Su Yönetişimi programlarını yerine getirmediğini ve dünya su kaynaklarının hızla tükenmeye devam ettiğini belirtiyor.
"Küresel su krizi yaşıyoruz"
Yeryüzü Su Kaynakları grubunun hazırladığı rapora göre dünyadaki su kaynaklarının ancak yüzde 1 şu anda insanların tüketimine açık.
Dünya nüfusunun yüzde 20'si yani 1.1 milyarı kesinlikle temiz içme suyu kaynaklarına sahip değil.
Dünyada her gün yaklaşık 4 bin 500 çocuk temiz içme suyu kaynaklarına sahip olmadığı için ölüyor.
Dünya Sağlık Örgütü araştırmalarına göre dünya genelindeki hastalıkların yüzde 80'i temiz su kaynaklarının olmaması ya da kötü kullanılmasından dolayı meydana geliyor, yılda 5 milyon insanın ölümüne neden oluyor.
Dünya nüfusunun 1 milyarı her gün temiz içme suyuna ulaşabilmek için en az 3 saat yürümek zorunda ve 2 milyar kişi şu anda su felaketlerin neden olduğu sorunlardan dolayı ağır hastalık ve sağlıksız koşullarda yaşıyor.(ŞS/EZÖ)