* Fotoğraf: Umar Farooq / AA
Suudi Arabistanlı Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim’de konsolosluğa girdiğinden beri kayıp.
Öldürüldüğü iddiaları giderek daha güçlü dile getirilirken, ABD’den gazeteler Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair detaylardan da bahsediyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında konsoloslukta yapılacağı belirtilen arama ise halen gerçekleşmedi.
Türkiyeli yetkiliden "Biliyoruz" iddiası
Middle East Eye’dan David Hearst’ın haberine göre, Kaşıkçı iki kişi tarafından öldürülüp cesedi konsolosluktan çıkarıldı.
Hearst’e konuşan ve adını vermeyen bir Türkiyeli yetkili, “Kaşıkçı'nın ne zaman öldürüldüğünü biliyoruz, hangi odada öldürüldüğünü ve cesedinin parçalanmak üzere hangi odaya götürüldüğünü de biliyoruz. Adli tıp ekibi —binaya girmelerine izin verilirse- nereye bakacaklarını çok iyi biliyor” dedi.
NYT: Adli Tıp uzmanıyla geldiler
New York Times (NYT) da, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye gelen 15 kişilik ekipte, ülkenin adli tıp kurumunun başında olan Dr. Salah Muhammed Al Tubaigy’nin de olduğunu, cinayetin konsoloslukta gerçekleştiğini yazdı.
NYT’a konuşan Türkiyeli yetkililer, Kaşıkçı’nın iki saat içinde, hızlı ve karmaşık bir operasyonla öldürüldüğünü söyledi.
NYT, Türkiye basınında yer alan, Kaşıkçı’nın öldürülmek yerine kaçırıldığı, operasyonda başka ülkelerin istihbarat servislerinin de rol aldığı iddialarına da yer verdi.
Washington Post'a bilgi veren ABD'li bir yetkili ise “Suudiler Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan'a götürmeyi amaçlıyordu” dedi.
DNA ve kan izi incelemesi yapılamadı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Suudi Arabistan’ın konsoloslukta inceleme yapmasına izin verdiğini, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy açıklamıştı.
Ancak bu açıklamanın üzerinden üç gün geçmesine rağmen konsoloslukta inceleme yapılmadı.
Gazetelerdeki iddialara göre, yapılacak olan incelemenin kapsamıyla ilgili Suudi yetkililere bilgi verildi ve luminol inceleme de yapılacağı iletildi. [luminol inceleme: Bu maddeyle oluşturulmuş mavi ışıkla kan izi incelemesi]
Bu bilginin paylaşılmasının ardından Suudi Arabistanlı yetkililer incelemenin ertelenmesini istedi. Bu nedenle incelemenin başlatılamadığı öne sürüldü.
Kan kalıntılarıyla kimyasal tepkimeye giren “luminol” adlı kimyasal madde ve kızıl ötesi ışık kullanılarak yapılacak olan incelemede Kaşıkçı’ya ait DNA izi aranacaktı.
Trump: Sonuna kadar gideceğiz
ABD Başkanı Donald Trump, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti konusunda, “Bu durum Beyaz Saray’da bizim için çok önemli bir mesele. Sonuna kadar gideceğiz, kimin yaptığını bulacağız” dedi.
Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Trump, Suudi Arabistanlı en üst düzey bir isimle Kaşıkçı konusunu görüştüğünü ifade etti.
Trump, “Bu çok üzücü bir durum, çok kötü bir durum. Böyle bir şeyin bir gazetecinin ya da herhangi bir kimsenin başına gelmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı, konuya ilişkin olarak Türkiye ile yakın çalıştıklarını ekledi.
Trump ayrıca Kaşıkçı’nın nişanlısıyla da görüştüklerini dile getirerek, kendisini Beyaz Saray’a davet ettiklerini belirtti.
Türkiye: ABD müfettiş görevlendirmedi
ABD Kongresi'nden Virginia Senatörü Tim Kaine ve Virginia Temsilcisi Gerald Connoly, Trump’a çağrıda bulunarak, Kaşıkçı için Suudi ve Türk yetkililerle bizzat görüşmesini, soruşturmada aktif bir rol almasını, destek sunmasını talep etti.
Anadolu Ajansı’na konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Kaşıkçı olayıyla ilgili ABD tarafının müfettiş görevlendirdiği bilgisi doğru değil” açıklamasını yaptı.
Kardeşinin öldürüldüğü iddia edildi
Cema Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’da yaşayan kardeşinin de öldürüldüğü iddia edildi.
Beyrut’ta yayınlanan Diyar gazetesi, Cemal Kaşıkçı'nın kardeşi Ahmet Kaşıkçı’nın ve karısının Cidde’de Pazartesi gecesi eve giren maskeli kişiler tarafından öldürüldüğünü, üç çocuğunun kaçarak kurtulduğunu yazdı.
Gazeteye konuşan komşuları, olayın ardından gelen polislerin gelerek kendilerine dağılmalarını söylediğini ve cesetleri alıp bilinmeyen bir yere götürdüklerini, daha sonra gelen polislerin evde sabaha kadar inceleme yaptıklarını söyledi.
Kaşıkçı soruşturması Meclis’e taşındı
CHP Mersin Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, Kaşıkçı’yla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi.
Önergede, “Kaşıkçı ile ilgili birçok bilgi varken ve bunların hiçbiri kesin değilken, kimliği açıklanmayan Türk yetkililerin sık sık yurtdışı basınına Kaşıkçı'nın öldürüldüğüne dair açıklamalarda bulunması dikkat çekici” dendi.
Başarır, Oktay’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:
* Cemal Kaşıkçı’nın, Türkiye’de bulunduğu süre içinde koruma talebi oldu mu?
* Kaşıkçı kaybolmadan önce kendisi ile ilgili istihbarat birimlerinize ulaşan bilgiler oldu mu?
* Olayla ilgili uluslararası basına bilgi veren Türkiye’den yetkililer kimlerdir, görevleri nedir?
* Konsolosluk veya diğer şüpheli yerlerde arama yapılacak mı? Yapılacaksa bu arama tarihi belli mi?
* Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ya da ifadesi alınan var mı?
Ne olmuştu?
Cemal Kaşıkçı’dan, konsolosluğa girdiği 2 Ekim, saat 13.00’ten beri haber alınamıyor.
Kaşıkçı'ya konsolosluğa ilk başvuru yaptığı 28 Eylül'de “Evrakların hazır değil” denmiş, 2 Ekim’de gelmesi istenmişti.
TIKLAYIN – Cemal Kaşıkçı’nın Son Görüntüsü Yayınlandı
Kaşıkçı’nın konsolosluğa giriş görüntüleri de Washington Post gazetesince yayınlandı. Çıktığına dair ise herhangi bir görüntü yok.
Reuters ve Türkiye’den gazetecilerin yanı sıra, Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cesedinin konsolosluktan çıkarıldığını iddia etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Suudi Arabistan’dan yetkililerin, soruşturma kapsamında elçilikte inceleme yapılması talebini kabul ettiğini açıkladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki adli işlemleri yürütmek üzere bir başsavcı vekili ve bir cumhuriyet savcısı görevlendirdi. (AS)