* Fotoğraf: Pexels
Suudi Arabistan, İsrail hava yollarına ve İsrail ile iki yönlü çalışan havayolu şirketlerine hava sahasını açtı.
İsrail medyasından Haaretz gazetesinin aktardığına göre, Suudi Arabistanlı yetkililer İsrail havayollarını dün (3 Ağustos) Suudi Arabistan hava sahasını kullanabilecekleri konusunda resmi olarak bilgilendirdi.
Israel 24 kanalının haberine göre, Riyad yönetimi, El Al, Arkia, Israir şirketlerine hava sahasını kullanması için izin verdi. Suudi Arabistan, hava sahasını İsrail'e ulaşacak diğer havayolu şirketlerine de açtı.
Middle East Eye (MME) da konuyla ilgili haberinde, Cathay Pacific şirketine ait tarifeli bir uçağın İsrail'e ulaşmak üzere Hong Kong'tan kalktığını, ardından bu sabah (4 Ağustos) Tel Aviv'e indiğini yazdı.
Bir uçuş takip sayfasının paylaştığı bilgilere göre, uçak Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez üzerinde uçtuktan sonra Suudi Arabistan'ın Ed Dammam yakınındaki bir kıyı şeridinin üzerinden geçti. Uçak, ardından Ürdün üzerinden geçerek Lut Gölü'nün kuzeyinden İsrail'e ulaştı.
Öte yandan, Haaretz'den Hadar Kane'in de altını çizdiği üzere, "İsrail ile diplomatik ilişkileri olmayan Umman da benzer şekilde hava sahasını İsrail uçaklarına açmazsa, bu durumun uygulamada hiçbir faydası olmayacak" çünkü uçaklar yine Arap yarımadasını pas geçmek zorunda kalacak.
Biden açıklamıştı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Orta Doğu gezisi kapsamında İsrail'den Suudi Arabistan'a geçmeden birkaç saat önce hava sahasını tüm sivil uçaklara açtığını duyurmuş, Biden da 15 Temmuz 2022'de uçakla doğrudan İsrail'den Suudi Arabistan'a geçen ve böylelikle bu doğrudan hava güzergahını kullanan ilk ABD Başkanı olmuştu.
Görüşme sırasında konuşan Biden, Suudi Arabistan ile aylar süren "sessiz diplomasi" sonrasında pek çok başarıya imza attıklarını kaydederek, "Bu bağlamda Suudi Arabistan hava sahasını tüm sivil uçuşlara açacak. Bu kararı takdir ediyoruz" demişti: "Bu önemli bir durum ve çok büyük bir başarı. Bu, Suudi Arabistan hava sahasının, İsrail'e açılacağı anlamına geliyor."
Bu açıklamadan önce Suudi Arabistan, İsrail havayolu şirketlerinin uçaklarının ya da kalkış veya varış noktası İsrail olan uçakların hava sahasını kullanmasına izin vermiyordu. Açıklamadan sonra da bu durum değişmemiş, İsrail havayolları Suudi Arabistan hava sahasını kullanamamıştı. (SD)