* Fotoğraflar: Mohammed Hamoud / AA
Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkeleri, Yemen’de Şii Ensarullah Hareketi’nin (Husiler) ilerleyişini durdurmak için askeri müdahalede bulundu. Operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katılan Suudi Arabistan’a, 10 ülkeden oluşan koalisyon da destek oluyor.
Operasyonda en az 25 sivil hayatını kaybetti.
Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Abdül bin Ahmet el Cubeyir, dört Körfez ülkesinin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin operasyona katıldığını söyledi, ülkelerin isimlerini tek tek açıklamadı.
Suudi Arabistan, ülkeden kaçtığı ileri sürülen Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’yi desteklemek için harekete geçtiğini açıkladı.
BBC'ye konuşan Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin Abdullah, Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin ülkeden kaçtığı haberlerini yalanladı ama Hadi’nin nerede olduğu bilinmiyor. Yemen Dışişleri Bakanı, Arap Birliği'ne "askeri müdahale" çağrısında bulunmuştu.
ABD’den tam destek
Yemen’de Husiler başkent Sana’nın ardından Taiz ile liman kenti Aden’i de ele geçirmişti. Husilerin hakim olduğu bölgeler dışında önemli kısmı El Kaide’nin kontrolü altında bulunan ülkeye, Husilere karşı başlatılan saldırıya ABD de destek veriyor. ABD lojistik yardım ve istihbarat desteği yaptığını duyurdu.
Beyaz Saray sözcüsü Bernadette Meehan, Başkan Barack Obama'nın, askeri operasyona lojistik ve istihbarat desteği verme yetkisini verdiğini söyledi.
Reuters haber ajansının haberine göre, Husilerin liderlerinden Muhammed el-Bukhaiti, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki saldırısının bölgede geniş çaplı bir savaşı başlatabileceğini söyledi.
BMGK’dan karar yok
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, "gönüllü ülkelerin" Şii isyancı Husiler'i durdurmak amacıyla düzenlenecek bir operasyona onay vermesini istemişti. Ancak operasyonla ilgili BMGK’dan bir karar çıkmadı.
Hadi daha önce de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği'ni müdahaleye çağırmıştı.
Mısır da destekledi
Suudi Arabistan öncülüğündeki saldırıyı destekleyen Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle:
“Mısır, kardeş ülke Yemen'de son haftalarda siyasi ve güvenlik konularında ciddi çöküşü, meşru kurumlara el konulmasını, şiddet ve terörün yayılmasını çok endişeli bir şekilde takip etmiştir. Mısır, uzun zamandan beri terör ve şiddet olaylarını tamamen reddettiğini duyurmuş, ulusal diyalog konferansının kazanımlarının tamamının uygulanmasını ve meşruiyete saygı duyulmasını istemiştir.” (AS)
Dışişleri: Yemen'e gitmeyin |
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, zorunlu olmadıkça Yemen'e gidilmemesi yönünde uyarı yapıldı: "Yemen'de güvenlik durumundaki olumsuz gelişmeler nedeniyle 27 Ağustos ve 30 Eylül 2014 ve son olarak 14 Şubat 2015 tarihlerinde Bakanlığımız tarafından yapılan duyurularda vatandaşlarımızın Yemen'e seyahatlerini iptal etmeleri, Yemen'de bulunan vatandaşlarımızın da behemahal ülkeden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmişti. Yemen'de bulunan vatandaşlarımıza ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından 16 Şubat 2015 günü Sana Büyükelçiliğimizin faaliyetleri geçici olarak askıya alınmıştı." "Yemen'de kamu düzeni ve güvenlik durumundaki istikrarsızlık ve asayişle ilgili gelişmeler devam etmekte olup, durumun daha da kötüleşmesi ihtimali bulunmaktadır. Bugün itibariyle Aden Havaalanı kapalıdır. Bu çerçevede, halen Yemen'de kalan/bulunan vatandaşlarımızın ülkeden derhal ayrılmaları ve zorunlu olmadıkça Yemen'e seyahat etmemeleri yönündeki tavsiyemizin bir kez daha hatırlatılması uygun görülmüştür." "Yemen'de kalan vatandaşlarımızın ve yakınlarının ihtiyaç duymaları halinde şu numaradan Bakanlığımız Konsolosluk Çağrı Merkezine ulaşmaları mümkündür: (+90) 312 292 29 29" |