* Fotoğraf: Elif Öztürk – İstanbul / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Suudi Arabistan Başsavcılığı, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili “talimatı verdiği” iddia edilen beş kişi hakkında idam cezası istendiğini açıkladı.
Savcılık açıklamasında, “Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili suçlanan 11 kişiden, cinayete katılan ve talimatı veren beşi için idam cezası istendiği” ifade edildi.
“Şüphelilerden biri konsolosluktaki kamerayı bozdu”
Suudi Arabistan Başsavcılığı Sözcüsü Şelan eş-Şelan, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair soruşturmayla ilgili bilgi vermek üzere bugün başkent Riyad’da basın toplantısı düzenledi.
Anadolu Ajansı’nın Riyad’dan aktardığına göre, Kaşıkçı'nın öldürücü dozda ilaç ve boğuşma sebebiyle yaşamını yitirdiğini söyleyen Savcı Şelan, “Kaşıkçı'nın cesedi, konsoloslukta parçalanarak dışarı çıkarıldı” dedi.
Kaşıkçı'yı öldüren ekibi kurma emrini eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri'nin verdiğini, öldürme emrinin ise ekibin başkanı tarafından verildiğini söyleyen Şelan, “Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayında beş kişinin idamı istendi” ifadesini kullandı.
Şelan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 21 şüpheliden 11’ine suç isnat edilerek dava dosyasının mahkemeye gönderildiğini belirtti.
“Kaşıkçı'nın cesedini teslim alan yerel işbirlikçinin yaklaşık görüntüsüne ulaşıldığını” da ekleyen Şelan, cinayetle suçlananlardan birinin, konsolosluktaki kameraları bozduğunu dile getirdi.
“Türkiye deliller ve ses kayıtlarını göndermeli”
Şelan, görevden alınan eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud el-Kahtani hakkında da yurtdışına çıkma yasağı getirildiğini aktardı ve “Türkiye'den olayla ilgili delil ve ses kayıtları talebimize olumlu yanıt vermesini istiyoruz” diye konuştu.
Suudi Arabistan Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada da bu bilgilere, Türkiye-Suudi Arabistan ortak çalışma grubu ile Suudi Başsavcılığın sürdürdüğü soruşturma neticesinde ulaşıldığı aktarıldı.
Açıklamada, “Kaşıkçı'nın ölüm emrini, İstanbul'a gelen ikna ekibinin liderinin verdiği, soruşturmanın Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ı kapsamadığı ve Kaşıkçı'nın cesedinin hala arandığı” ifade edildi.
“Kaşıkçı'nın cesedi nerede? Ortada cevap yok”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın açıklamasını şöyle değerlendirdi:
“Bazı açıklamaları tatmin edici bulmadığımı söylemek istiyorum. Talimat verenlerin, gerçek azmettiricilerin de ortaya çıkması gerekiyor, bu sürecin bu şekilde kapatılmaması gerekiyor. Bu işin takipçisi olacağız. O beş kişinin Türkiye kanunlarına göre yargılanması gerekiyor.
“Cemal Kaşıkçı'nın cesedi nerede? Ortada cevap yok.”
Kurtulmuş: Haccın emniyeti tartışılır
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da partisinin Aydın’da düzenlediği toplantıda, Kaşıkçı cinayetine dair şunları söyledi:
“Milyonlarca Müslüman eğer, 'Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda dünyaca meşhur bir adam içeriye girdi ama çıkamadı. Uluslararası bir konsoloslukta bir insanın başına bu gelebiliyorsa acaba Suudi Arabistan'a gidersem başıma ne gelir?' diye düşünmeye başlarsa ki bunu düşünmek bile istemiyoruz. Ama o zaman haccın da emniyeti tartışılır hale gelir.”
Ne olmuştu?
2 Ekim'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
ZAMAN ÇİZELGESİ - Gazeteci Cemal Kaşıkçı Cinayetinde Gün Gün Neler Yaşandı?
(AS)