Suudi Arabistan’da kadınların Şura Meclisi’nde fetva kararı çıkarabilmeleri kabul edildi.
Ülkede kadınlar sadece kraliyet kararnameleri aracılığıyla müftü olarak seçilebiliyor. 150 sandalyelik Şura Meclisi’nde 120 erkek ve 30 kadın üy bulunuyor. Fetvalar, bir “danışma konseyi” işlevi gören Şura Meclisi’nde erkek üyeler tarafından oylamaya sunulabiliyordu.
ArabNews.com’un haberine göre, Şura Meclisi, 107 oyla 45 yıldır süren geleneğe son vererek, kadınlara da fetva çıkarma yetkisi tanıyan teklifi kabul etti.
“Şeriat hukuk sistemine kadınların dahil edilmesi önemli”
Mart ayında kadın üyeler, Meclis’e fetva çıkarma yetkisinin sadece erkeklerle sınırlı olmaması gerektiğini ve kadın akademisyenlerin de fetva hukuku alanında çalışmalar yapması için başburuda bulunmuştu.
Meclis’in 49. Toplantısında yapılan oylamada, bu öneri oy çoğunluğuyla kabul edildi.
El Hayat gazetesine konuşan Prof. Dr. Saad Al-Quwaie, kadınların İslam hukuku çalışmalarına dahil olmasının ve toplumsal cinsiyet eşitliğini, “herkesin kendi görevleri olduğunu unutmadan” sağlamanın önemli olduğunu söyledi.
Şeriat hukuku uzmanı Al-Bishi de “Suudi kadınların meselelerine şeriat karşıtı ve ülkenin sistemine aykırı müdahaleleri” bertaraf etmek için kadınların şeriat hukukuna ve uygulamasına dahil edilmesinin bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. (ÇT)