Sütaş’ta sendikalaşmaya çalıştıkları için işten çıkartılan 26 işçi, İstanbul Sütaş Genel Merkezi önünde eylem yaptı.
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Suat Karlıkaya, 1 Temmuz'a kadar işçilerin işe geri alınmaması durumda herkesi Sütaş ürünlerini boykot etmeye çağıracaklarını, gerekirse grev kararı alacaklarını belirtti.
Sütaş’ın Aksaray ve Bursa Karacabey fabrikalarında çalışan 26 işçi, 13 Nisan’dan itibaren belirli aralıklarla işten çıkartıldılar.
Tek Gıda-İş Sendikasına üye olan işçiler o günden beri eylemlerini fabrika önünde sürdürüyor.
Direnişteki işçilerin olduğu yere dışkı döktüğü iddiası nedeniyle SÜTAŞ'ın sahibi Muharrem Yılmaz TÜSİAD Başkanlığından istifa etmişti.
Daha önce atılanlar davayı kazandı
bianet’e konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Suat Karlıkaya, daha önce de Sütaş'ta işten çıkarma olduğunu hatırlattı.
"2012’nin Nisan ve Mayıs ayında 30 arkadaşımızı işten attılar. Yerel mahkemeye işe iade davası açtık ve kazandık. Mahkeme bunu sendikal bi suç olarak gördü ve bizi haklı buldu. Dava artık Yargıtay’da. Kararın onanmasını bekliyoruz.
"Bu yıl ise sendikaya üye olup olmadığımızı öğrenmek için zorla e-devlet şifrelerimiz istediler. Vermeyenleri kovacaklarını söyleyip, vermeyenleri attılar. Direnişimiz 69 gündür sürüyor. Bizim Sütaş markasıyla alakalı bir problemimiz yok. Ama Sütaş markasını bugünlere getiren işçi arkadaşlarımızın artık haklarının verilmesi gerekiyor.
O gübreyi kimin attığı belli
"Biogaz üretmek için kullanılan gübreyi bizim eylem yaptığımız yere döktüler. Biz yapmadık diyorlar ama orayı gösteren üç tane kamera var. Açsınlar bakalım 25 Mayıs gününü kim dökmüş oraya gübreyi. Ama açmıyorlar. Bizleri Aksaray’da organize sanayi bölgesine sokmamaya başladılar. Orası özerk bir bölge olsa da kamuya aittir. Yaptıkları hukuksuz bir davranıştır." (HA/NV)
Yörsan boykotu ve zaferiBalıkesir, Susurluk'ta süt ve süt ürünleri üreten Yörsan fabrikasında 5 Aralık 2007'den başlayarak kısa sürede 400 işçi sendikalı oldukları için işten çıkarılmıştı. |