"Bize verilen çiğ süt fiyatıyla geçinemiyoruz. Benim iki çocuğum var geleceklerinden endişe duyuyorum. Yarım kilo su 50 kuruş iken, 1 kilo sütü 475 kuruşa veriyoruz. Bu adalet mi?"
İzmir’in Bayındır ilçesi Pınarlı köyünde süt üreticiliği yapan Mustafa Karazeybek gübre, yem ve mazot fiyatlarının pahalılığından yakındı. Süt parasını olduğu gibi yem masraflarını ödemek için harcadıklarını söyleyen Beşrefli Köyü’nden Mustafa Taner ise, besleyemedikleri hayvanları mecburen kesime yolladıklarını ifade etti:
"Bir çok kişi hayvana, süte güvenerek kredi alıyor. Ama şimdi bırakın ineğimizi bütün alet edevatı satsak bu borçları ödeyebilecek halde değiliz. Bize bunları yaşatanlardan bugün hesap soruyoruz."
Mitinge yaklaşık beş bin kişi katıldı
Tire İtfaiye Meydanında toplanan binlerce süt üreticisi tek bir ağızdan artık süt üretemediklerini, hayvanlarını büyük çoğunluğunu kesime göndermek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı mitingde hükümete seslenilerek çiftçiye ve tarımsal üretime destek verilmesi gerektiği vurgulanırken artan maliyetlere karşı sütteki ÖTV ve KDV'nin kaldırılması talep edildi.
Mitinge, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, İzmir'deki siyasi partilerin il başkanları, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Tire, Torbalı, Ödemiş, Beydağı, Selçuk Ziraat Odaları, Damızlık Sığır ve Süt Üreticileri Birilği İzmir Şube Başkanı Adnan Erkin, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın ve Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şube Başkanı Serdar Aktop ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katılarak üreticiye destek verdi.
Yaklaşık iki saat süren mitingde Tire'den başlayan protestolarla yüzbinlerce çiftçinin seslerini duyurmak için alanlara çıkacağı mesajı verildi. Ayrıca mitinge gelen üreticiler halk sanatçısı Tolga Çandar’ı da dinleme fırsatı buldular.
"Emeği ile yaşayanlar bunu hak etmiyor"
Mitingde bir konuşma yapan Eskiyörük, gelinen süreçte tarımsal ve hayvansal üretimin tehlike içinde olduğunu kaydetti:
"Buraya siyaset yapmaya gelmedik. Ankara’nın üreticinin sesini duyması amacıyla toplandık. Ülkemizde son yıllarda gözle görülür bir durumla karşı karşıyayız. Tüm dış ülkelerde süt fiyatları artarken maalesef ülkemizde tamamen düşük fiyata satılmaktadır. Bugün hiçbir yerde olmayan maliyetler ülkemizde çok yüksek seviyelerde. Emeği ile yaşayan insanlar bunu hak etmiyor."
Eskiyörük'e göre önlem alınmadığı takdirde çiftçinin hak arayışı yüzbinlere ulaşarak dalga dalga Türkiye’ye yayılacak. Tütün ve pamuktan sonra hayvancılıkta da yanlış politikalar uygulandığını vurgulayan Eskiyörük, doğru bir yapılanma ve eşit koşulların sağlanması ile Türkiye’nin tarımda pazar değil, pazarlayan konumuna geleceğini söyledi.
"Sadakaya muhtaç değiliz"
ZMO Genel Başkanı Günaydın da, sürekli artan nüfusa karşı üretimin yetersiz kaldığına işaret ederek yaşanan gıda krizini tarımda uygulanan neoliberal politikalara bağladı. (BT/GG)