Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü Okul Sütü Akıl Küpü projesi kapsamında ilk gün dağıtılan sütleri içen öğrenciler zehirlendi.
Türkiye çapında 32 bin 500 okulda dağıtılan sütler ilk günde 13 şehirde yaklaşık 1500 öğrenciyi hastanelik etti.
İlk olarak Diyarbakır'dan geldi zehirlenme haberleri; ardından Sivas, Edirne, Kırıkkale, Antalya, Konya ve Sakarya'dan da benzer haberler geçti ajanslar.
Süt dağıtımı durduruldu
Bu sabah itibariyle basına yansıyan görüş ve demeçlerde öğrencilerin hastanelik olmasının nedenleri konusunda tartışmalar öne çıktı.
Öğrenci velileri, sağlık alanında çalışan uzmanlar, milli eğitim müdürleri ve süt üreticileri yaşananlara farklı teşhisler koydu. Kimi bozuk sütleri anlattı, kimi durumu "süte aşırı hassasiyeti olan çocuklarda meydana gelen rahatsızlıklar" olarak niteledi.
Yine de birçok kentte il milli eğitim müdürlükleri ve valilik kararıyla süt dağıtımı durduruldu. Tarım Bankalığı süt dağıtımı ile ilgili teknik ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
Sütsever devlet
Devletin yetkilileri ise dün daha çocuklar hastanedeyken sütleri savunmaya başlamıştı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yaşananların zehirlenmeden değil, süre karşı hassasiyetten kaynaklandığını söyledi.
Hemen ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç teşhisi koydu: "İlk kez içildiğinden, aşırı doz nedeniyle rahatsızlanmış olabilirler." Arınç'a göre ortada büyütülecek bir şey yoktu.
Bugün açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da "Bizdeki şu andaki veriler, genel anlamıyla süt hassasiyetine, süt şekerine karşı hazımsızlığa işaret ediyor" dedi.
Zehirlenme yaşanan illerin valileri de açıklamalarında devletin üst kademesine paralel konuştu.
İlk zehirlenme haberlerinin duyulduğu Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak yüzlerce öğrenci hastanedeyken "'Şu ana kadar herhangi bir problem yok" açıklaması yaptı.
Toprak'a göre istisnai birkaç çocuktan diğerlerine psikolojik bulaşma yaşanmıştı: "İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.''
Edirne Valisi Gökhan Sözer de konuyu araştırdıklarını söyledikten sonra, sütlerden numune alındığını ve kontrol amaçlı 20 öğrencinin hastaneye gönderildiğini belirtti.
Sözer meselenin sütten değil öğrencilerin açlığından kaynaklanabileceğini ifade etti. "Öğrenciler aç karnına süt içtikleri için de mideleri bulanmış olabilir. Bazıları psikolojik olarak da etkilenmiş olabilir. Başka bir şeyden de zehirlenmiş olabilirler. Araştırıyoruz.''
Sivas Valisi Ali Kolat ise hastanede çocukları ziyaret ettikten sonra "süt herhalde biraz bozuk" dedikten sonra "Zehirlenme demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok" sözlerini sarfetti.
Süt dağıtan şirketler
Okul Sütü Akıl Küpü projesi çerçevesinde bölgelere göre dağıtım yapan şirketler şöyle:
* İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri
Yavuz Blok Bims İnş. Malz. Gıda Tic. A.Ş. pilot ortaklığında:
Gülsan Gıda A.Ş.
Mar Tüketim A.Ş.
Mamsan Gıda A.Ş.
Bakraç Süt ve Süt Ürünleri Ltd. Şti.
* Doğu Anadolu ve Ege bölgeleri
Dimes Gıda San. Tic. A.Ş pilot ortaklığında:
Pınar Süt Mam. San. A.Ş.
Balkan Süt Ür. San. Tic. Ltd. Şti.
* Akdeniz Bölgesi
Yörükoğlu Süt ve Ürn. San. Tic. pilot ortaklığında:
Güney Süt San. ve Gıda Mad. Tic. A.Ş.
Oğuz Gıda San. ve Tic. A.Ş.
Akbel Süt Ürn. San. Tic. A.Ş.
* Marmara ve Karadeniz bölgeleri
Ak Gıda San. ve Tic. A.Ş. pilot ortaklığında:
Sütaş Süt Ürünleri A.Ş
Danone Tikveşli Gıda ve İçecek San. Tic. A.Ş
Tat Konserve San. A.Ş
Yörükler Dış Tic. A.Ş.
1500 çocuk hastanedeydi
Farklı bölgelerde yaşanan zehirlenme olayları şu kentlerde gerçekleşti:
Sivas, Samsun, Konya, Sakarya, Antalya, Edirne, Diyarbakır, Kırıkkale, Adana, İstanbul, Trabzon, Denizli, Osmaniye.
Türkiye'de sütten zehirlendi iddiasıyla hastanelere kaldırılan öğrenci sayısı yaklaşık 1500 oldu.
Okul Sütü Akıl Küpü projesinin maliyeti 74.8 milyon lira olarak hesaplanmıştı. (YY)