Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Özgür Kasapçopur "Yetersiz su olursa aşırı sıcaklarla birlikte özellikle çocukları mide-bağırsak kanalı enfeksiyonları tutabilir. Çocukların bağışıklık sistemi daha hassastır. Bu enfeksiyonlar arasında yaz ishalleri, dizanteri, tifo, kolera, hepatit A ve hepatit B'yi sayabiliriz."
Halk Sağlığı uzmanı Murat Fırat "sanayi kaynaklı kimyasalların su kirliliğine neden olduğunu ve bunun en çok çocukları etkilediğini" belirtti.
"Ağır metaller tarım sektöründen ilaçlar ulaşımdan kaynaklı ve suya kimyasal maddelerin çökmesiyle oluşan kirlilik ishalli kusmalı hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar kısa sürede çok kişiyi etkiler. Daha çok da çocukları etkiler."
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kasapçopur bianet'e su azlığı ve kirliliğin halk sağlığına özellikle çocuk sağlığına olumsuz etkilerini böyle aktardı.
"Tabii susuzluk ve su kirliliği erişkinler için de çok ciddi bir halk sağlığı sorunu. Ambalajlı, bilinen, temizliği kanıtlanmış suları kullanmak önemli. Sular en az 10 dk kaynatılmalı. Kaynayıp kaynamadığını bilmediğimiz suya klor ya da sirke damlatmalı ve üzerini kapatmalıyız."
Kasapçopur su temizliğini sağlamak için önerilerde de bulundu:
"Su kesintisinin ardından, yeniden gelen suyu 3-4 dakika akıtıp su berraklaştıktan sonra kullanmalıyız. Eller sık yıkanmalı. Depolarda su biriktiren apartmanlarda depolar düzenli temizlenmeli, kesinti yapılacaksa özellikle sivil toplum kuruluşlarıyla eşgüdümlü çalışılmalı.
"10 litre suya bir damla klor damlatmak yeterli. Bir tonluk depoya 500 santilitre çamaşır suyu eklenmeli."
bianet'in sorularını yanıtlayan Halk Sağlığı Uzmanı ve İstanbul Tabip Odası Dr. Fırat'a göre de "Temel problemin su miktarının azalması". "Beklenen yağışlar olmaz, havzalardaki su fazla kullanılırsa bizi susuzluk bekliyor."
Su azlığı
Fırat "Su yaşam için vazgeçilmez değeri olan bir madde. Su havzaları, zamanında nüfus artışıyla orantılı artırılmadı. Henüz kısıntı olmasa da su miktarı gittikçe azalıyor. Mesela Büyükçekmece'de baraj suları azaldı."
Su kirliliği
"Su kirliliği son yıllarda havzaların etrafına kolektörler çevrilerek atık suların havzalara erişmesini önleyerek bir miktar iyileştirdiyse de" diyor Fırat, "Şebekelere verilen su miktarı azalınca şebekenin içinde oluşacak negatif basınç su kesildikçe şebekede yeni bir kirlilik kaynağı olarak ortaya çıkabilir."
"Klor bekletilmeden suya eklenmeli"
"Bir diğer risk konutlarda yerleşim alanlarında bulunan su depolarına konulan klorun bekletilmesi. Klor uçucu bir madde olduğundan bekletilmesi sakıncalı. Bekleyen sularda tortular çöktüğü için orada bakterilerin üreme ihtimali artıyor."
Fırat bu açıdan konut sahiplerine yılda en az iki kez su depolarını temizleme görevi düştüğünü söyledi. (NZ)