Su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı nedeniyle dünyada 470 milyon insanın su problemi yaşadığını, bu rakamın 2025 yılında 3 milyara ulaşacağını hatırlatan TÜRÇEK, tatlı su kaynaklarını tehdit eden sorunların çözümü için acil önlemler alınmasını istedi.
2 milyar insan suya hasret
"Biyolojik çeşitliliğin ve tatlı suların korunması ve gelecek kuşakların ihtiyacını da karşılayacak önlemlerin alınması, iki milyar insan ile sayısız ekosistemlerde hayatın devamı açısından büyük önem taşımaktadır" denilen kurum açıklamasında, dünyadaki temiz su kaynaklarının yok olmasının yol açtığı sorunlar şöyle özetlendi:
* Yeryüzü yada yer altı sularının sadece yüzde 1'inden az miktarı insan kullanımına açıktır.
* Her altı kişiden biri düzenli olarak güvenli içme suyuna sahip olmadan yaşamaktadır.
* Suya bağlı hastalıklardan her sekiz saniyede bir çocuk ölmektedir
* Dünyanın gelişmekte olan bölgelerinde, suya bağlı hastalıklar toplam ölüm ve hastalık miktarının yüzde 80'ini oluşturmaktadır.
* Dünyanın bir çok bölgesi şu anda, iklim değişiklikleri, kirlilik ve aşırı tüketim yüzünden su kıtlığı ihtimali ile karşı karşıyadır
Türkiye de tehlikede
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) 5 Haziran 2003 Dünya Çevre Günü Türkiye resmi sponsoru olan TÜRÇEK, su kaynaklarının kirlenmesi nedeniyle önemli çevre sorunlarıyla karşı karşıya bulunan Türkiye'de, su kaynaklarının korunması için alınması gereken önlemleri de açıkladı.
TÜRÇEK'in önerileri arasında, tatlı su alanlarının kaybına neden olan uygulamalardan vazgeçilmesi, göl ve akarsulara arıtılmamış su deşarj edilmemesi, göl ve akarsu kıyılarında yapılan tarım faaliyetlerinde kimyasal ilaç ve gübre kullanımına izin verilmemesi ve buralarda ekolojik tarımın teşvik edilmesi, göl ve akarsuların biyolojik dengelerini etkileyecek ölçüde su çekilmemesi, özellikle akarsular üzerinde inşa edilecek barajlarda bu duruma dikkat edilmesi, bu konuda bilgilendirici çalışmalar yapılması ve gençlerin bu konudaki çalışmalara aktif katılımının desteklenmesi bulunuyor.
Dünya sularının yüzde 0.3'ü kullanılabilir
Dünya yüzeyinin yüzde 75'ini kaplayan suların yüzde 97.5'i tuzlu su, yüzde 2.5'i ise içme ve kullanma suyu olan tatlı su. Tatlı suların da büyük bir bölümü buzullarda ve yer altı sularında saklı, ancak yüzde 0.3'ü nehirlerde ve göllerde bulunuyor.
2003 Dünya Çevre Gününün ana konusu, bu yılın "Ulusararası Tatlı Su Yılı" olması nedeniyle kirlenen ve yok olan sular.
Bu kapsamda ilk olarak 1977 yılında Mar Del Plata Konferansı yapılarak su konusunda ilk küresel aktivite başlatıldı. 1992 yılında ortaya konan Dublin prensiplerinden biri olarak tatlı suların, çevre, kalkınma ve sürdürülebilir yaşam için gerekli, hassas ve tükenebilecek bir kaynak olduğu hatırlatıldı. Bu prensipten hareketle, tatlı suların insan yaşamı için olduğu kadar biyolojik çeşitlilik açısından da önemli olduğu vurgulandı. (BB/NK)