Akitu Bayramı, Asur ve Babiller' den bu yana 5 bin yılı aşan bir tarihe sahip.
TIKLAYIN "SOĞAN KABUKLARI" VE "AKİTU BAYRAMI"
Zeynep Tozduman’ın bianet’e yazdığı yazısında verdiği bilgilere göre, uzun süren kıştan sonra tarımsal faaliyetlerin başlama dönemini ifade eden bu bayramda halk tarlalarda ya da kırlarda piknik yapar, toplu yemekler yerdi.
Eski Mezopotamya'da Akitu festivalinin en çarpıcı kutlaması ise yeniden dirilişin sembolize edildiği törenlerdi. Buna göre tapınılan yüce tanrının sureti tapınaktaki yerinden alınır, görkemli bir geçit merasimiyle önceden belirlenen ve genellikle nehir kenarında kurulu olan Akitu tapınağına (Bit Akiti) götürülürdü.
Bu tören, yüce tanrının yer altı alemine inişini ve baharla birlikte tekrar yeryüzüne çıkışını sembolize ederdi.
Babil'de ise arpa ekimi öncesi bir kutlama yapılıyordu ve buna da Akitu Festivali adı verilmişti. Bu festival, sonbahar ekinoksuna denk gelen günde başlardı. Keldani Bayramı da 1 Nisan'da kutlanır.
Akitu, antik Akad dilinde arpa anlamına geliyor.
İbrahim Genç de bayramı anlattığı bianet yazısında, dünyanın en eski bayramı olarak bilinen Akitu bayramının yeni yılı, yeni hayatı, bereketi ve dirilişi sembolize ettiğini yazmıştı.
Uzun yıllar kutlanmasına izin verilmeyen bayram, 2005’te Mardin, Midyat'ta içeriği boşaltılarak devlet nezdinde "Süryani Bahar Bayramı" adı altında kutlandı.
Türkiye’de bugün 18 bin Süryani var. (AS)