Süryanilerin merkezi konumundaki 1600 yıllık Deyrulumur/Mor Gabriel Manastırı aleyhine hazinenin açtığı kadastro tespitine itiraz davası ile manastırın orman alanına ilişkin kadastro tespitine itiraz davasının karar duruşması dün görüldü.
Midyat Adliyesi'nde yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen duruşmaya yurt içi ve yurt dışından çok sayıda parlamenter ve temsilci katıldı.
Süryani Avukat Rudi Sümer'in manastırı savunduğu duruşmaya Süryani Asıllı İsveç Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yılmaz Kerimo ve Anne Ludvigson ile Sosyal Demokrat Parti temsilcileri Yekbun Alp, Evin Çetin, Alman Büyükelçiliği temsilcisi Katrin Bucholz, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi Danışmanı Sema Kılıçer ve DTP Batman milletvekili Ayla Akat Ata katıldı.
Maliye hazinesinin Mor Gabriel Manastırı Vakfı aleyhinde 12 parsel için açmış olduğu dava sonuçlandı.
Midyat Kadastro Mahkemesi'nde görülen 2009/11 esas sayılı davanın 5. duruşmasında karar Mor Gabriel'in lehine karar oldu.
Maliye hazinesinin Midyat Süryani (Deyrulumur) Mor Gabriel Manastırı Vakfı aleyhinde 12 parsel için açmış olduğu dava sonuçlandı.
Bu dava Mor Gabriel Manastırı lehine neticelendi. Toplamda 244 dönümlük arazi mor Gabriel'in tesciline karar verildi. Hukuki süreç henüz bitmiş değil, yargıtay yolu açık olmak üzere karar verildi.
Mor Gabriel Manastırı Vakfı'nın hazine ve orman idaresi aleyhinde açmış olduğu orman arazisi davası Manastır aleyhine karar çıktı. Mor Gabriel Manastırı duvarının kapsamı içinde kalan 276 dönüm ile manastırın dışında kalan 60 dönümlük arazilerin Mor Gabriel Deyrulumur Manastırı adına tescili istemi ile Midyat Kadastro Mahkemesinde dava açtı.
Karar duruşmasında mahkeme davanın reddine kara vererek dava konusu edilen ve manastır duvarı dışında bulunan 60 dönümlük arazi ile duvarın içinde yer alan 276 dönümlük arazinin orman vasfı ile davalı hazine adına tesciline karar verildi.
Yine orman davasıyla bağlantılı olarak Midyat sulh ceza mahkemesinde görülen 2008/251 sayılı dava dosyası orman davası ile bağlantılı olduğu için 30 Eylül 2009'a ertelendi.
Bu davada orman idaresinin Mor Gabriel manastırı vakfının açmış olduğu kadastro itiraz davasının sonucu bekleniyor.
İsveç Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yılmaz Kerimo şöyle dedi:
"1600 Yıllık Mor Gabriel Manastırı Süryanilerin malı değil Türkiye'nin malıdır. Süryaniler Türkiye'nin bir parçasıdır. 1937 yılından bugüne kadar manastır bu topraklar için vergi veriyor. Şimdiye kadar ormanlık değildi şimdi mi ormanlık oldu. Bu vakıf malıdır vakıfta Türkiye'nin malıdır. Taşınacak bir mal değildir ve satılmayacaktır da. Türkiye'nin bu davaya sahip çıkması gerekirken maalesef halen bunun farkında değil, bunu anlamış değilim. Mahkeme sonuçlandı. Mahkeme tarafından kabul görmeyen ve aleyhimize sonuçlanan kararlar bizim nezdimizde daha bitmemiştir. Yargı yolu açıktır, AHİM'ye gideceğiz."
Süryani Avukat Rudi Sümer, "Midyat Süryani Mor Gabriel Manastırı aleyhinde sonuçlanan kadastro tespitine itiraz davaları temyiz yoluna götürülecek tarafımızca. Kadastro mahkemesinde açtığımız Bu davalar manastır aleyhinde sonuçlandı. Söz konusu taşınmazların orman vasfıyla maliye hazinesi adına tesciline karar verilmiş oldu. Bu kararda da temyiz yolu açık olduğu için temyiz yoluna başvuracağız. Buradan gelecek sonucu bekleyeceğiz. Oradan istenilen netice elde edilmezse halinde dava AHİM' taşınacak" dedi. (MHİ/EZÖ)