Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü, 20-22 Nisan 2012'de 1. Uluslararası Süryani Sempozyumu düzenliyor.
Dünyanın her yerinden Süryanilerin katılımın beklendiği sempozyumda, Süryani dili, tarihi, edebiyatı, mimarisi, arkeolojisi, epigrafisi, teolojisi ve litürjisi hakkında olan bildirilere öncelik verilecek.
Tarih içinde Süryaniler, Doğu Asya'dan Avrupa ve Amerika'ya kadar uzanan bir coğrafyada çok çeşitli kültürler ve dinlerle etkileşim içinde olduğu için sempozyum, Süryanileri içinde bulundukları çok-kültürlü bağlamlarda incelemeyi amaçlıyor.
Sempozyumun Düzenlemek Kurulu Başkanı MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, sempozyumu yapmaktaki asıl amaçlarından birinin de seneye Süryani Dili ve Kültürü bölümünde açılacak yüksek lisans eğitimi için kaynak oluşturmak olduğunu söyledi.
"Süryani Dili ve Kültür Bölümü'nde şu anda üç tane öğretim görevlisi var. Bu alanda çalışma yapan insan bulmak çok zor. Yüksek lisans bölümü için bir akademisyene daha ihtiyacımız var. Bu süre zarfında da müfredat hazırlamak için bilimsel araştırmalar yapılıyor.
"İşte sempozyumun amacı da Süryani dini ve kültürü alanında varolan boşluğu doldurmak. Yapılan bildireler kitap haline getirilecek ve kaynak kitap olarak kullanılacak. "
Yıldırım, dindar, laik her kesimden katılımcıya açık olduklarını söylüyor.
Sempozyuma bildiri göndermek için son başvuru tarihi 31 Aralık.
Yaşayan Diller Enstitüsü'nde ne yapılıyor?
Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde 10 Aralık 2009'de Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü, Türkiye'nin ilk ve tek dil enstitüsü.
Enstitü bünyesinde Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı, Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı ile Arap Dili ve Kültür Anabilim Dalı kurulmuştur. Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda, yüksek lisan 1. ve 2. Sınıf öğrencileri eğitim ve öğretime devam etmekte.
23 Eylül 2011'de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye'de lisans düzeyinde ilk kez Mardin Artuklu Üniversitesi'nde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne ek kontenjanla 20 öğrenci alınmasına izin vermişti.
Süryani Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda önümüzdeki yıl yüksek lisans programı açılması planlanıyor. Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda ise araştırmalar devam ediyor.
Sempozyumun danışma kurulu ise şöyle:
Sebastian Brock (Oxford Üniversitesi, İngiltere), David Taylor (Oxford Üniversitesi, İngiltere), Hidemi Takahashi (Tokyo Üniversitesi, Japonya), Prof. Dr. John F. Healey (Manchester Üniversitesi, İngiltere), Herman Teule (Radboud Üniversitesi, Nijmegen, Holanda), Shabo Talay (Bergen Üniversitesi, Norveç), Kadri Yıldırım (Mardin Artuklu Üniversitesi), Şinasi Gündüz (İstanbul Üniversitesi), Andrew Palmer (Münster Üniversitesi, Almanya), Tuma Çelik (Avrupa Süryaniler Birliği). (NV)
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.