Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Süryani Birliği'nin (ESU) inisiyatifiyle ve Türkiye'den de Süryani Dernekleri Federasyonu'nun aralarında olduğu dünya çapından toplam 46 Süryani sivil toplum kuruluşunun Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ortak mektupta 1915 Sayfo katliamı hatırlatılarak soykırım anma günü ilan edilmesi talep etti.
Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, bianet'e konu ile ilgili yaptığı açıklamada 1915 Ermeni Soykırımını Türkiye'deki dünyadaki kamuoyunun da artık dikkatlice takip ettiğini belirtirken, "Süryaniler de Ermeniler le birlikte soykırıma uğradılar" dedi ve ekledi:
"Bugün Türkiye'deki Süryani toplumunun sayısı 20-25 bine kadar düşmüş durumda. Bunun sebebi bellidir. 1915 soykırımı ve uygulanan göç politikaları.
"Fransa'da bildiğiniz gibi 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nı anma günü olarak ilan edildi. Bu sadece Ermeniler için yapıldı. Avrupa Süryanileri Birliği de (ESU) bu günde Süryani Soykırımı'nın da anılması için bir imza kampanyası başlattı
"Türkiye'den Süryani Dernekler Federasyonu olarak biz de imza attık bu kampanyaya."
2015'te 100 saatlik açlık grevi yapılmıştı
TIKLAYIN - "1915 Soykırımında Süryanilerin Üçte İkisi Yok Oldu"
Türker, Türkiye'de ve dünyada Süryani Soykırımı ile ilgili bilinçliliğin ne kadar olduğu konusunda ise şunları söylüyor:
"Türkiye'de Süryani Soykırımı/ Sayfo Katliamı ninelerimiz, dedelerimiz, babalarımız arasında bahsi geçen bir süreçti sadece. Bir dönem sadece Ermeni soykırımından bahsedildi.
"Diaspora faaliyetleriyle 90'larda konu olarak geçmeye başladı. Sabro gazetesinin çıkması, HDP ve HDP içindeki bileşenler bunu gündemleştirmeye başladı.
"2015'te Midyat'ta Sayfo'nun 100. Yılı dolayısıyla 100 saatlik bir açlık grevi yapmıştık. Bu da duyulmasında etkili oldu."
"Tüm taşınmazlar iade edilmedi"
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Süryaniler'e ait taşınmazları hak sahiplerine iletme konusunda ne aşamada olduğunu sorduğumuz Türkey şöyle konuşuyor:
"Vakıflar Genel Müdürlüğü genel bazı haksızlıkları gidermiş oldular ama bu tam olarak giderilmedi.
"Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyuma devrelidiğinde köylerdeki çok sayıda manastırdır, mezarlıktır Diyanet'e verildi. Tepkilerden sonra iade ettiler. Ama 54 parça iade edildi, 56 parca hala duruyor. Haksızlıklar devam ediyor.
"Türkiye'de demokrasi olmadan kazanımımız olmaz"
"Türkiye'de demokrasi sorunu var, bu aşılmadıkça bizim için de toplumun diğer kesimleri için de kazanım olamıyor.
"Bizim de önceliğimiz bütün diğer halklar gibi Türkiye demokrasisi, insan hakları, düşünce özgürlüğü. Bunlar olmadı mı Süryaniler için de kazanılmış bir hak yok. Hak, hukuk, demokrasi, düşünce özgürlüğü sağlanırsa bütün Türkiye toplumları rahat edecek." (PT)