Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’te intihar saldırısı düzenlendi. Saldırgan ve 33 kişi hayatını kaybetti.
Saldırının üzerinden 11 ay geçti.
Avukat Özlem Gümüştaş bianet’e yaptığı açıklamada, soruşturma savcısının değiştirildiğini, yeni savcının henüz dosyaya hakim olmadığını ve dosyada ilerleme olmadığını söyledi ve cezasızlık endişesi taşıdıklarını ifade etti.
Saldırıda hayatını kaybeden Bahar Nazegül Boyraz’ın kızı Yasemin Boyraz da olayın tüm failleri yargı önüne çıkarılana dek yargı sürecinin takipçisi olacaklarını söyledi.
Soruşturma tamamlanmadı
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de bulunduğu 300 kişi, Amara Kültür Merkezi bahçesinde İslam Devleti'nin saldırısı sonrası, Kobanê'nin yeniden inşa çalışmaları için bölgeye gitmeden önce basın açıklaması yapacaktı.
Tam da basın açıklaması sırasında 20 yaşındaki Adıyaman Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Şeyh Abdurrahman Alagöz üzerindeki bombayı patlattı.
Saldırıda 100’e yakın kişi yaralandı, basın açıklamasına katılan 33 kişi ve saldırgan öldü.
Henüz olayla ilgili soruşturma tamamlanmadı, dava açılmadı.
Yunus Durmaz bilmecesi |
Suruç'un yanı sıra Ankara’daki barış mitingi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır mitingi ve İstiklal Caddesinde yapılan bombalı saldırıların planlayıcısı olduğu iddia edilen Antep’li Yunus Durmaz’ın izine yine Antep’te rastlandı. Avukat Gümüştaş, uzun süredir arandığının söylenmesine rağmen Durmaz’ın kaçmadığına, hala Antep’te olmasına rağmen de polis tarafından “bulunmadığına” dikkat çekti. “IŞİD emiri” olduğu iddia edilen Yunus Durmaz’ın, 19 Mayıs’ta Antep’teki bir eve düzenlenen operasyonda üzerindeki bombayı patlatarak öldüğü de iddia edildi. Aynı operasyonda gözaltına alınan kardeşi Hacı Ali Durmaz ifadesinde hem ait oldukları hücreye transfer edilen paraları hem de yaptıkları saldırıları anlattı. Ankara barış mitinginin yanı sıra Suruç saldırısını da kendilerinin gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Operasyonda öldürülen kişinin Yunus Durmaz olup olmadığının kesin tespiti için DNA testinin sonucu bekleniyor. Diyarbakır’daki HDP mitingine bombalı saldırı şüphelilerinden Orhan Gönder gibi Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün de, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014 yılında Mustafa Dokumacı’nın da aralarında bulundukları 22 kişi hakkında “El Kaide ve Çatışma Bölgeleri ile İrtibatlı Gruplar” konulu soruşturmayla bağlantılı olduğu ileri sürüldü. Ancak Diyarbakır saldırısında failin El Kaide değil IŞİD mensubu olduğu iddia ediliyor. IŞİD ve El Kaide Suriye’de uzun süredir birbirleriyle çatışıyor ve Türkiye’deki intihar bombacılarının iki örgütten de olduğu iddiası dışında, yargı sürecinde ortaya konan net bir suçlama yok. Adıyamanlı Mustafa Dokumacı’nın IŞİD’e eleman kazandırdığı, Suriye’ye gönderdiği de iddialar arasında. |
Valilik Emniyet’i uyarmış
Avukat Özlem Gümüştaş, şu anda soruşturma kapsamında saldırıdan yaralı kurtulanlardan ifade alındığını, şikayetlerin dosyada toplandığını anlattı.
Ancak saldırının talimatını verdiği ileri sürülen kişinin ölümünün basına yansımasının, soruşturmanın selameti açısından kaygı yarattığını belirtti.
Soruşturmada halen gizlilik kararının da sürdüğünü ekledi.
Suruç saldırısıyla ilgili dosyaya son olarak giren bilgi, saldırıdan üç gün önce Urfa Valiliği imzasıyla ilçe emniyet müdürlüğüne gönderilen ve intihar saldırısına karşı uyardığını gösteren yazı oldu.
Urfa Valiliği imzasıyla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Suruç Emniyet Müdürlüğüne gönderilen uyarı yazısında, “Görev alan tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli duyarlı ve müteyakkız bulunacaktır” deniyor.
Saldırıda hayatını kaybeden Bahar Nazegül Boyraz’ın kızı Yasemin Boyraz da savcılığın tüm suçu Suruç İlçe Emniyet Müdürüne atarak olayı kapatmak istediğini söyledi.
“Aile olarak davanın takipçisi olacağız. Davayı bir kişinin üzerine davayı yıkıp herkesi cezasız bırakmaya çalışıyorlar. Bu belgeyle görüldü ki Emniyet Müdürlüğü saldırıyı üç gün öncesinden biliyordu ama önlem almadı.”
“Adalet sürecinin işlemesini istiyoruz. Her ayın 20’sinde yaptığımız oturma eylemiyle de bu talebimizi dile getiriyoruz.”
Boyraz annesinin ölümünün ardından tazminat taleplerinin olmadığını, diğer ailelerinde böyle bir taleple bulunmadığını ekledi.
Yaralıya “propaganda” davası
Saldırı sonrası yaralıların tedavisinde de ilk andaki ambulanslı acil müdahale dışında hiçbir yaralıya devlet yardımı yapılmadığını söyleyen Gümüştaş, “Sadece olay yerinden hastaneye götürüldüler, sonrasında tedavileri dayanışmayla ödenmeye çalışılıyor” dedi.
Gümüştaş buna örnek olarak SDGF Üyesi Güneş Erzurumluoğlu’nun tedavisini gösterdi. Saldırıda bacaklarından ağır yaralanan Erzurumluoğlu hakkında, Facebook hesabından Suruç saldırısına ilişkin yaptığı haber paylaşımları gerekçe gösterilerek “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
Avukat Gümüştaş, ölenlerin aileleri ve yaralıların birtakım haklardan yararlanmaları için “savcılıkça katliamın ‘terör’ olarak tarif edilmesi gerektiğini” söyledi.
“Ama zaten ailelerin Terörden Doğan Zararların Giderilmesi Kanunu uyarınca devletten bir talepleri olmadı. Aileler faillerin cezalandırılmasını talep ediyorlar. Devletin tazminat ödemesini ve ardından zararı tazmin ettim demesini istemiyorlar. Zaten şu anda ‘terör’ şeklinde bir tanımlama henüz yapılmadığı için böyle bir işlem de yapılamıyor.”
“Tedavi süreçleri adli bir olayla ilgiliymiş gibi devam ediyor.”
“Ceza soruşturması da sadece katliam anıyla ilgili yürütüldüğü için, yaralı kurtulanlar savcılık tarafından ‘olaydan dolayı zarar gören kişiler’ olarak tarif edilmiyor.”
“İlk müdahale geciktiği için ölen ve sakat kalanlar var. Ama soruşturmada böyle bir tanımlama yok. Dolayısıyla insanlar kişisel işlem yapıyorlar, tedavileri kendi bütçelerine kalmış oluyor. Savcı katliamı resmi kayıt altına almış ve kişilerin yaralandığının kaydı olsaydı tedavi imkanı elde etmiş olurlardı.”
“Sadece ölenler yönünden soruşturma yürütülüyor.”
Suruç |
Ne zaman? 20 Temmuz 2015 Nerede? Kobanê'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan Urfa'nın Suruç ilçesine giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi'nde. Nasıl? Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün üzerindeki bombayı patlatmasıyla yaptığı intihar saldırısı. Kaç kişi öldürüldü? 33 kişi öldürüldü, intihar bombacısı da hayatını kaybetti. Kimler? Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri. Ölenlerin isimleri: Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, İsmet Şeker, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Duygu Tuna, Polen Ünlü, Nuray Koçan, Vatan Budak, Mert Cömert. Yargıda ne durumda? Saldırı halen davaya dönüşmedi, Soruşturmadaki son gelişme, Nisan ayında kamu görevlilerine soruşturma izni verilmemesi oldu. Soruşturmadaki gizlilik kararı da kaldırılmadı. |
(AS)
YAZI DİZİSİNİN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır Saldırısında “Mutlak Gizlilik”
14 Ocak 2016: Lojmana Saldırıda Üçü Çocuk Altı Kişi Öldürüldü
Reyhanlı Saldırısı: Üç Dava, Sıfır Mahkumiyet
Suruç Saldırısına 11 Aydır Dava Açılmadı
10 Ekim 2015: Barış Mitingine Saldırının Faili Bombalı Eyleme Devam Etti
17 Şubat 2016: Askeri Servislere Saldırıyı TAK Üstlendi, Hükümet PYD'de Israr Etti
13 Mart 2016: Güvenpark’ta Patlayan Bombanın Menşei Belirsiz
12 Ocak 2016: Sultanahmet Saldırganı Suriye Değil Suudi Arabistanlı
19 Mart 2016: İstiklal Caddesi Saldırganı da IŞİD’den
27 Nisan 2016: Bursa’daki Patlamayı TAK Üstlendi: "Hedef Başkaydı"