Belediyeler ve sivil toplum örgütlerinden oluşan Suruç-Kobanê Dayanışma Koordinasyonu Suruç’a göç etmek zorunda kalan Kobanêliler için altıncı çadır kenti kurmaya hazırlanıyor.
Koordinasyon’un bileşenlerinden Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği temsilcisi, aynı zamanda Suruç Belediyesi’nde gıda mühendisliği yapan Faruk Tatlı Suruç’taki son durumu bianet’e anlattı. Çadırkent ve insani yardım için dayanışma çağrısı yaptı.
AFAD çadırları yetersiz
Faruk Tatlı, AFAD’ın yardım sağladığı Kobanêlilerin sayısının altı bin 100 olduğunu ancak devletin resmi rakamlarına göre 183 bin Kobanêlinin sınırı geçtiğini söyledi. Yardımdaki boşluk sonucu Koordinasyonu oluşturduklarını anlattı.
“AFAD 30 bin adet konteynır yapma planını daha yeni hayata sokuyor. Sanırım ocak sonu şubat başında dek bitmeyecek.
“İnsanlar kaderine terk edildi. Bunu engellemek için de koordinasyonu oluşturduk ve çadır kentler kurmaya başladık. Devlet kurumlarının çadır açmamasından kaynakları sorunları Koordinasyon ile çözmeye gayret ediyoruz.”
Yeni çadır kent ihtiyacı
Koordinasyon şimdiye dek beş çadır kent kurdu. Çadırkent alanlarını kimi zaman belediyeler sağlarken kimi zaman da arazi sahipleri bu süre için yerlerini hibe etti.
Faruk Tatlı’nın verdiği bilgilere göre Kobanê çadır kentinde 1713, Rojava çadırkentinde 1200, Arin Mirkan çadırkentinde 4100, Suphi Nejat Ağırnaslı çadırkentinde 1100 ve Kader Ortakkaya çadırkentinde 4152 kişi kalıyor.
Tatlı, buna rağmen çadırkentlerin insanlara yeterince cevap olamadığını ve yeni çadırkent hazırlıklarını anlattı.
“İnsanlar ambar dediğimiz yerler yaşıyor, çoğu misafir olarak akrabalarında kalıyor. Minimum 100 çadırlık ve on bin kişi kapasitelik yeni bir çadırkent kurduktan sonra Suruç’ta dışarıda kalan Kobanêli bırakmamayı hedefliyoruz.
“Planladığımız çadırkentin altyapı çalışması bitti. Su ve elektrik sıkıntısı vardı, suyu çözdük. TEDAŞ’la görüştük ancak elektrik ihtiyacını karşılamayacağını söyledi. Elektrik maliyeti bir milyon. Bu nedenle yardım çağrısı yapıyoruz.”
İnsani ihtiyaçlar
Suruç’ta az da olsa yardım dağıttıkları 61 bin Kobanêli olduğunu belirten Tatlı, ulaşamadıkları kişilerin olabileceğini belirtti, insani ihtiyaçların da altını çizdi.
* Elektrikli soba, halı, yatak, kışlık kıyafet ve düzenli olarak da gıda ve hijyen maddelerinin dağıtımına ihtiyaç var.
* Gönüllü doktorlar üzerinden yürütülen sağlık taramaları için; her türlü sağlık malzemesi ve engelliler için tekerlekli sandalye benzeri ihtiyaçların karşılaması gerekiyor.
* 20.000 civarındaki çocuk için her gün süt dağıtımı ve aşevlerinde günlük protein ihtiyaçlarını da karşılayabilecek nitelikte kahvaltı ve yemek çıkarmak zorunlu.
* Bebekler için mama, bebek ve çocuklar için süte ihtiyaç var. (BK)
Ayrıntılı bilgi için: Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.