* Fotoğraflar ve Video: BM Kadın Birimi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi, 2010’dan bu yana Suriye’de devam eden savaşın milyonlarca insanı yerinden ederken, Türkiye’de de geçici koruma kapsamında yaşamını sürdüren Suriyeli sayısının 3 buçuk milyonu aştığını söyledi.
Kadın Birimi’nin 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yayımladığı bültende Türkiye’deki Suriyeli nüfusun yarısına yakınının kadınlardan ve kız çocuklarından oluştuğu, yüzde 60’ının 25 yaş ve altı olduğu bilgisine yer verildi.
“Tüm kriz ve çatışmalarda olduğu gibi Suriye krizinden de kadınlar ve kız çocukları, erkekler ve oğlan çocuklarına göre daha farklı etkileniyor” denilen açıklamada, Türkiye’deki Suriyeli kadın nüfusunun yüzde 70’inin hiç Türkçe bilmediği veya çok az bildiği, ev ve bakım işlerine dair geleneksel sorumlulukların, çocuk, erken yaşta ve zorla evliliklerin kadınların hak ve hizmetlere erişimini kısıtlamaya devam ettiği aktarıldı.
Covid-19 salgınının hâlihazırdaki eşitsizlikleri daha da derinleştirdiği, salgınla birlikte dünya genelinde artan ev içi şiddetin Suriyeli kadın ve kız çocuklarını da derinden etkilediği belirtildi.
Kadınlardan şarkı: “Hayat Bayram Olsa”
BM Kadın Birimi’nin yürüttüğü projelerden faydalanan Türkiyeli ve Suriyeli kadınlar, Suriye krizinin 10’uncu senesinde, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle birlikte “Hayat Bayram Olsa” şarkısını beraber seslendirerek eşitsizliklerin olmadığı bir dünya diledi.
Suriyeli Shede Msatat bu ortak etkinliğe ilişkin “Eşit bir gelecek için el ele vermeliyiz” diyerek şöyle konuştu:
“Savaştan ve krizlerden en çok etkilenenler biz kadınlarız. Çoğu kadın sorunlarını, yaşadığı sıkıntıları, dertlerini kimseyle paylaşamıyor bile. O nedenle kadınların birbirlerine destek vermesi özellikle içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sürecinde çok önemli. Şarkıda da söylediğimiz gibi; birlik olursak üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Hayatın bir bayram olması hepimize bağlı.”
Varbanova: 2030’a kadar toplumsal cinsiyet eşitliği
Açıklamada görüşlerine yer verilen BM Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova şunları söyledi:
“Covid-19 salgını hepimizin hayatlarına belirli sınırlamalar getirirken mülteci ve göçmen statüsünde olanları çok daha derinden etkiledi. Temel hak, hizmet ve fırsatlara tam olarak erişemeyen Suriyeli kadın ve kız çocukları Covid-19 salgınının beraberinde getirdiği eşitsizliklerle yüzleşiyor.
“Kriz yönetiminde kadın mülteci ve göçmenlerin ihtiyaçlarının gözetilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin temini ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarının temel ilkesi olan kimseyi geride bırakmamak için önem arz ediyor.
TIKLAYIN - Covid-19 Döneminde Mülteciler Gıdaya, Eğitime, Sağlığa Ulaşamadı
“Bu doğrultuda çalışmalar yürüten bir kuruluş olarak hedefimiz 2030’a kadar toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadının güçlenmesini her kadın ve erkek için elde edebilmek.”
BM Kadın Birimi hakkında
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (BM Kadın Birimi - UN Women) Türkiyeli ve Suriyeli kadınların temel hak ve hizmetlere erişimlerini sağlamayı, sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmelerine destek olmayı amaçlıyor.
Birim tarafından yürütülen kadın merkezleri, Gaziantep ve İzmir’de 10 binden fazla kadına ulaşıyor.
BM Kadın Birimi tarafından, Avrupa Birliği ve Japonya Hükümetinin mali desteği ile yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde uygulanan mülteci destek programı sayesinde kadınlar psikososyal destek, danışmanlık ve yönlendirme hizmetlerinden faydalanıyor.
Ayrıca kadınların Türkçe dil kursları, konuşma kulüpleri, mesleki eğitim kurslarına ve gelir getirici girişimlere katılmalarıyla işgücü piyasasına erişimleri artıyor. (TP)