Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun grup içindeki anlaşmazlıklar ve artan eleştiriler nedeniyle istifa edeceğini açıkladı.
Galyun kararı, Yerel Koordinasyon Komiteleri'nin (YKK) Suriye Ulusal Konseyi içinde mutabakat olmadığını, konseyin de başarısız olduğunu belirterek gruptan ayrılacağını açıklamasının üzerine geldi.
BBC Türkçe'nin AFP haber ajansına dayandırarak verdiği bilgiye göre, Galyun örgüt içindeki bölünmeleri eleştirerek yeni bir başkan seçilir seçilmez görevi bırakacağını bildirdi.
Galyun tarafsız olduğunu söylese de kendisine gelen eleştiriler arasında Müslüman Kardeşler'e yakın olması ve iktidarı tek elde toplaması da bulunuyor. Ayrıca Suriye'deki muhaliflere yeterince destek vermediği de iddia ediliyordu.
Suriye Ulusal Konseyi, Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı muhalefeti birleştirmek amacıyla yedi muhalif grubun birleşmesi ile kurulmuştu. Ancak konseyden kısa sürede kopmalar başlamıştı. İlk ayrılan gruplar arasında Suriyeli Kürtler de vardı.
SUK Suriye'deki rejim karşıtı silahlı grupları koordine etmek için askeri bir büro kurmasına rağmen Özgür Suriye Ordusu bu büroya prim vermedi ve işbirliğini reddetti.
Muhalifler anlaşamıyor
Deutsche Welle Türkiye de muhalif grupların hemen hemen hiçbir konuda anlaşmadıklarını tek ortak görüşlerinin Esad'ın koltuğunu bırakması olduğunu yazdı.
Yazıda Marburg Üniversitesi'ndeki Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nden Huda Zein'in görüşlerine yer verildi.
"Öncelikle bir askerî müdahale konusunda uzlaşılamıyor. Merkezi Suriye dışında bulunan Suriye Ulusal Konseyi askerî müdahaleden yanayken, Suriye içindeki Demokratik Dönüşüm Ulusal Koordinasyon Komitesi (NCC) ise buna tamamen karşı. İki grup arasında, muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılıp silahlandırılmaması konusunda da görüş ayrılıkları yaşanıyor. Suriye Ulusal Konseyi, Esad ile diyaloğu reddederken diğer grup Esad ile diyalog kurulmasını istiyor. İki grup arasında Esad'sız bir Suriye'nin nasıl yönetilmesi gerektiğine ilişkin de bir görüş birliği yok."
Nükleer tehdit
Suriye'deki iktidara destek veren Rusya'dan da bir açıklama geldi.
Başbakan Medvedev St. Petersburg'da, ''Uluslararası kurumları devre dışı bırakarak her türlü ortak yaptırımlar uygulama, dünyadaki mevcut durumun gelişmesine katkıda bulunmadı. Ayrıca yabancı ülkelerde kimseyi umursamayan askeri operasyonlar genellikle radikal grupların iktidara gelmesiyle son buldu'' dedi.
Medvedev birçok yorumcuya göre Suriye'yi kastederek "Bazı noktalarda bir devletin egemenliğinin altını dinamitleyen bu tip müdahaleler geniş ölçekli bölgesel bir savaşla son bulabilir ve hatta, kimseyi korkutmak istemiyorum, nükleer silahların kullanımıyla bile son bulabilir" ifadeleri kullandı.
Esad: İsyancılar arasında yabancılar var
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da dün (17 Mayıs) Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte Türkiye'yi eleştirdi. Tampon bölgenin gerçekçi bir kaşılığı olmadığını söyledi.
Esda ülkesinde savaştıkları isyancıların bazılarının Suriyeli olmadığını yakın zamanda dünyaya göstereceklerini belirtti.
"Şunu bilmenizi isterim, ne Suriye ne de komşu ülkeler kaçak silah sevkiyatını kontrol altına alamıyor. Silahların çoğu Lübnan ve Türkiye'den geliyordu. Ama bu ülke yönetimlerinin kaçak silah sevkiyatına yardımcı oldukları hususunda elimizde kanıt yok." (YY)
Bu haber Deutsche Welle Türkiye, BBC Türkçe, Hürriyet gazetesinden derlenmiştir.