Arap Birliği toplantısında, Suriye'ye dokuz maddelik yaptırım kararı çıktı. Yaptırımlar arasında "Suriyeli yetkililerin Arap ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulması, Suriye merkez bankasıyla ilişkilerin durdurulması ve stratejik malların dışında ticaretin durdurulması" var.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'ın başkenti Kahire'de önceki gün (26 Kasım) katıldığı Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, "Önlemler kesinlikle Suriye halkını hedef almamalı. Türkiye olarak Arap Birliği'nin sürecine destek veriyoruz. Bundan sonra da adımlarımızı Arap Birliği ile temas halinde kalarak atacağız. Suriye yönetiminin halkına yaptığı eziyeti sona erdirmek için tüm gücümüzle çalışmalıyız" dedi.
"Umarız Suriye yönetimi mesajımızı anlar ve sorun ailemizin içinde çözülür" diyen Davutoğlu, "daha önce Irak'la Libya'da yaşanan acılar Suriye'de yaşanmaz" açıklamasını yaptı.
Dün gece de Dışişleri konutunda Suriye toplantısı yapıldı. Davutoğlu'nun başkanlık ettiği toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik katıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) ülkede Mart ayından bu yana düzenlenen hükümet aleyhtarı eylemler sırasında 3 bin 500'den fazla kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini açıklamıştı. Arap Birliği, Kasım ayı başında Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı.
Arap Birliği temsilcileri, ülkede uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ya da herhangi bir dış müdahalenin gündeme gelmesine ise karşı olduklarını açıklamışlardı.
Mal varlıkları dondurulacak
Arap Birliği, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı yaptırım kararını oyçokluğuyla aldı. Arap Birliği Maliye ve Ekonomi Bakanları toplantısında kabul edilen ve Suriye'deki rejime baskıyı hedefleyen önlemlerle ilgili nihai kararı verecek olan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında, Cezayir, Irak, Yemen ve Lübnan, yaptırımlara onay vermedi. Uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:
* Suriyeli yetkililer ve önemli şahsiyetlerin Arap ülkelerine seyahatlerinin yasaklanması. Arap ülkelerindeki mal varlıklarının dondurulması. Teknik heyetin bu kişilerin isimlerini belirlemesi.
* Suriye merkez bankasıyla ilişkilerin durdurulması.
* Suriye halkını etkileyen stratejik malların dışında hükümetle devlet düzeyinde ticaretin durdurulması.
* Suriye hükümeti mal varlıklarının dondurulması.
* Suriye ile parasal ilişkilerin durdurulması.
* Suriye Ticaret Bankası ile işlemlerin durdurulması.
* Yurtdışında çalışan Suriyelilerin ailelerine gönderdikleri havaleler ile Suriye'deki Arapların gönderdiklerinin dışında tüm havale ve ticari akreditlerin denetimlerinin Arap merkez bankalarından talep edilmesi.
* Arap ülkelerinin Suriye topraklarındaki projelerinin finansmanının dondurulması.
* Teknik icra komitesinin bir hafta içinde Suriye'ye çift yönlü havayolu seyahatlerinin durdurulması için tarih belirlemesi.
"Suriye halkını hedef alıyor"
BBC'nin derlemesine göre, İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Arap Birliği yaptırım kararına Esad'ın tepkisini yazdı. Habere göre, Esad Türkiye'nin yaptırım kararına verdiği destekle ilgili şu yorumu yapıyor:
"Bazı zihinlerde Osmanlı İmparatorluğu'nun hayali halen capcanlı duruyor. Bunun boş bir hayal olduğunu bilmelerine rağmen dini sloganlar haykırıp Arap dünyasına hâkim olmaya çalışan siyasi partilerden faydalanmaya çalışıyorlar."
Guardian'ın haberine göre, devlet gazetesi El Tavra yaptırımların Suriye halkını hedef aldığını söylerken, Suriye yanlısı sosyal medya kullanıcıları ise yaptırımlardan İsrail'in kârlı çıkacağını dile getiriyor. (AS)