Mısır'ın girişimiyle kurulan Suriye Temas Grubu, İran'ın da katıldığı ilk toplantısını başkent Kahire'de yaptı.
Toplantıda Türkiye, Mısır ve İran'ın dışişleri bakanları hazır bulundu; Suudi Arabistan ise mazeret bildirerek katılmadı.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin, bu dört ülkenin Suriye'ye gözlemci göndermesini önerdiğini duyurdu.
BBC'nin haberine göre de Salihi, çatışma ve şiddetin karşılıklı olarak durdurulmasını, yabancı müdahale olmadan barışçı çözüm bulunmasını ve Suriye muhalefetine maddi, askeri ve eğitim yardımının sona ermesini istedi.
Salihi acil çözüm beklemenin de gerçek dışı olduğunu savunarak, ''Çözüm için daha fazla müzakere ve toplantıya ihtiyacımız var. Ancak üzerinde anlaştığımız noktalar, anlaşamadıklarımızdan daha fazla'' dedi.
Suriye'deki BM gözlemcileri, ülkede ateşkesin sağlanamaması üzerine geçen ay çekilmişti.
Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr ise "Somut bir karar için henüz çok erken" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "'Sorunun bölgemiz içinde çözülmesi için bölge ülkelerinin geliştirdiği inisiyatif bizim açımızdan çok önemlidir. Umarız bu toplantılarda hayırlı bir netice alabiliriz'' dedi.
Beşar Esad rejimini destekleyen İran, Türkiye ile Suudi Arabistan'ı, Suriyeli muhaliflere askeri yardım sağlamakla ya da bu yardımı sağlayan çevrelere yardım etmekle suçluyor.
Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan ise, ülkede barış için Esad'ın istifa etmesinin şart olduğunu savunuyor.
Bakanlar bu ayki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda New York'ta tekrar bir araya gelecek.
HRW ve BM açıklama değiştirdi
Birleşmiş Milletler (BM) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch/HRW) son Suriye raporlarında, hem Suriye yönetiminin hem de muhaliflerin savaş suçu işlediği belirtildi.
Daha önce insan hakları ihlalleri açısından ağırlıklı olarak Suriye yönetimini eleştiren bu iki örgütün yetkilileri böylece, doğrudan muhaliflerin de savaş suçu işlediğini ilk kez açıkladı.
HRW tarafından Halep kenti ziyaretini takiben yapılan açıklamada, silahlı muhalif grupların Halep, Lazkiye ve İdlib'de gözaltında tuttukları kişilere işkence yaptıklarını ve yargısız infazlar gerçekleştirdikleri ifade edildi.
"Yargısız infazlara ilişkin kanıtlar kendilerine sunulduğunda, üç muhalefet lideri, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne, 'öldürülen kişilerin bunu hak ettiklerini ve yalnızca en kötülerin infaz edildiğini' söyledi."
BM'nin atadığı Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Brezilyalı Paulo Pinheiro da, dün Cenevre'de İnsan Hakları Konseyi'nin 47 üye ülkesinin temsilcilerine Suriye'deki son durumla ilgili hazırlanan raporu açıkladı.
Pinheiro, Suriye hükümetinin yanı sıra hükümet karşıtı silahlı örgütlerin de suikast, yasadışı idam ve işkence dahil olmak üzere savaş suçlarını işlediklerine işaret etti.
Komisyonun raporunda farklı ülkelerden radikal İslamcı militanların Esad'a karşı savaşmak için Suriye'ye gittiği yönündeki iddiaları da doğrulandı. (AS)