Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre’de yapılacak olan barış görüşmelerine katılacağını açıkladı. Ancak şartlar ileri sürdü.
Yardım görevlilerinin ülkeye erişimine izin verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması şartlarını vurgulayan koalisyon ayrıca görüşmelerin siyasi geçiş kararıyla noktalanması gerektiğini de belirtti.
Koalisyonun şartları arasında daha önceki açıklamlarında olduğu gibi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevi bırakması yer almadı. Esad'ın görevi bırakması açıklamada talep olarak dile getirildi.
Koalisyonun kararı İstanbul’da yapılan toplantının ardından açıklandı.
Rusya’nın önerisi ve ardından ABD’yi ikna etmesiyle gündeme gelen Cenevre 2 Konferansı için aylardır Suriye yönetimi ve muhalefetle görüşmeler yürütüyordu.
Esad hükümeti konferansa katılacağını daha önce bildirmişti. Ancak muhalefetin içindeki tartışmalar sürüyordu.
Konferansın daha önce kasım ortasında yapılabileceği açıklansa da muhalefetin yönetimiyle muhalif silahlı grupların bir türlü tam olarak uzlaşamaması yüzünden tarih kesin olarak açıklanmamıştı.
Koalisyonun üst düzey kadrosu konferansa katılmaya daha sıcak bakıyor, ancak silahlı muhalefet katılmayı reddediyordu.
Koalisyon
Suriye Ulusal Koalisyonu, ya da tam adıyla Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu, Suriyeli muhalif grupların biraraya gelmesiyle kurulmuş bir çatı örgütü.
Daha önce bu amaçla kurulan Suriye Ulusal Konseyi'nin işlevini yeterince yerine getirememesi üzerine kurulan koalisyonun bileşenleri arasında Konsey de yer alıyor.
Koalisyonda ayrıca yerel koordinasyon komiteleri, tabandaki muhalif gruplar ve birçok yerel konsey de temsil ediliyor.
Koalisyonun kuruluş kararı Kasım 2012'de Katar'ın başkenti Doha'daki bir toplantıda alındı.
Kuruluşu sonrasında Körfez ülkeleri, İngiltere, Fransa, ABD ve Türkiye gibi ülkeler koalisyonu Suriye muhalefetinin tek meşru temsilcisi olarak kabul ettiklerini açıkladı. (YY)