Uluslararası basın, Türkiye’nin Suriye uçağını değiştirmesi haberini, bölgedeki soın gelişmelerle birlikte verdi. Medyaya konuşan insan hakları kuruluşları temsilcileri, radikal İslamcıların, Ermenilerin de yaşadığı Kessab’ı ele geçirdiğini ve çatışmaların sürdüğünü, ne kadar can kaybı olduğu yönünde kesin bilgi alamadıklarını ifade ediyor.
Suriye’deki iç savaşta bugüne dek 140 binden fazla insan öldürüldü, 2,5 milyon insan evlerini terk ederek başka ülkelere iltica etmek zorunda kaldı. Ülkedeki milyonlarca insan da insani yardıma muhtaç.
New York Times: Güney sınırı felce uğradı
2011’den beri süren Suriye ordusu ile isyancılar arasındaki ağır çatışmalar, Türkiye’nin güney sınırını felce uğrattı. Radikal İslamcı grupların isyancılar arasında güç kazanmasının ardından çatışmalar daha da karmaşık bir hal aldı. Özellikle bundan sonraki çatışmalar isyancıların kendi arasında meydana gelmeye başladı.
abc News: El Kaide Türkiye sınırında
Radikal İslamcılar, Suriye’nin kuzeyindeki, Türkiye sınırı yakınındaki Kessab adlı küçük kasabayı ele geçirdi. Kessab’da Hıristiyan Ermeniler de yaşıyor. El Kaide bağlantılı El Nusra militanlarının da aralarında bulunduğu gruplar böylece, Türkiye sınırı yakınındaki bir noktayı kontrolleri altına almış oldular.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Rami Abdurrahman, isyancıların Kessab’ın merkezini kontrol altına aldığını, çatışmaların tepe bölgelerde sürdüğünü anlattı.
Suriye hükümeti savaş uçakları bölgeye hava saldırıları düzenliyor. Abdurrahman, kaç kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğine dair bir rakama ulaşamadıklarını da ekledi.
BBC: Taraflar savaşmak istemiyor
BBC’den James Reynolds, olanlarla ilgili şu yorumu yaptı: “Suriye ve Türkiye aynı sınırı ve ortak bir düşmanlığı paylaşsalar da topyekun bir savaşa girmek gibi bir istekleri yok. Suriye’de iç savaş başladığından bu yana, buna bağlı şiddet nedeniyle 70’ten fazla Türkiye vatandaşı hayatını kaybetti. Türkiye de cevap olarak 2012’de sınır ötesi harekat yetkisine izin verdi.”
El Cezire: Hassas dönem
El Cezire’nin diplomasi editörü James Bays, Arap Birliği zirvesinde konuştuğu yetkililerin, son olayın önemli olduğu görüşünde olduklarını yazdı.
“Arap Birliği bakanları olup bitenleri yakından takip ediyor. Sadece Suriye’nin komşularından değil NATO üyesi olarak da. Haziran 2012’de Türkiye’nin de jeti vurularak düşürülmüştü. Bu da çatışmanın seyrini tamamen değiştirebilirdi ama olmadı. Önümüzdeki birkaç gün hassas bir dönem. Suriye hükümetinin buna nasıl yanıt vereceğini göreceğiz.”
Telegraph: 2011 öncesi/sonrası
Suriye’de iç savaş başlamadan önce iki ülke, Türkiye’nin Batılı müttefiklerini de şaşırtan yakın bir ilişki geliştiriyordu. Ancak sonrasında Başbakan Erdoğan, Esad’ı sert şekilde eleştirmeye başladı, hatta Batı’nin isyancıların lehine askeri müdahalede bulunması çağrısı yaptı.
CNN: Jetin hedefi Kessab’tı
Çatışmaların sürdüğü alanlardan biri Kessab. Bu bölge, Türkiye sınırına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye jetlerinin hedefinin, bölgedeki isyancıları sürmek olduğunu, bu nedenle bölgede bulunduklarını açıkladı. (AS)