Cumhuriyet gazetesi eski yayın yönetmeni İbrahim Yıldız ve eski sorumlu müdürü Aykut Küçükkaya, Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye’ye yönelik planların tartışıldığı toplantının ses kayıtlarını yayımlamaktan yargılandıkları davada beraat ettiler.
İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, önceki gün (17 Aralık) görülen davanın ilk duruşmasında “Sanıkların suç kasti bulunmaması ve habere konu ses kayıtlarının daha önce İnternette yayınlanmış olması ve fiilin de yasada suç olarak tanımlanmamış olması” nedeniyle beraat kararı verdi.
İki gazeteci, “devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıkladıkları” iddiasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyorlardı.
“Sosyal medya hemen, biz 24 saat sonra verdik"
Duruşmada savunmasını sunan Küçükkaya, “Süleyman Şah Bombası” haberinde yer alan bilgilerin devletin gizli kalması gereken bilgileri niteliğinde olmadığını, bilgilerin YouTube kaynaklı olduğunu, suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
İbrahim Yıldız da, duruşmada “YouTube ve diğer sosyal medyada çıkan bilgilerin gizliliği ortadan kalmıştı. Ben de 24 saat sonra haberin gazetede yayınlanmasının bir mahsuru olmadığını düşündüm. Aynı haber diğer yayın organlarında da yayınlandı” dedi.
Mahkeme, Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan’ın beraat kararı verilmesi yönündeki esas hakkındaki mütalaasına katılmış oldu.
“Korkusuzca, baskı hissetmeden, kısıtlanmadan...”
Karar, basın ve ifade özgürlüğü bakımından önemli tespitler içeriyor: “Sanıklara isnat edilen eylemin bu şekilde yayınlanmış ses kayıtlarının haber olarak yayınlanması ve bu surette gizliliğin ihlal edildiğine ilişkin İnternet üzerinden yayınlanmakla, söz konusu görüşmelerin gizliliğinin bir kez ihlal edildiği ve toplumun önemli bir kesimine ulaşmış olan bu kayıtların artık basın hürriyeti kapsamında toplumun diğer kesimlerine bildirilmesi gerektiği inancında olan sanıkların bu şekilde bu yayınların basılı gazetelerinde yayınladıkları basın hürriyetinin temelini ifade hürriyetinden geldiği, bunun korkusuzca baskı hissetmeden, kısıtlanmadan dile getirilmesi demokrasinin ve özgür iradeyle çok sesliliğin esaslarından olduğu demokrasideki çoğulculuğun ve şekilde sağlanabileceği kaynağı ve elde ediliş şekli suç teşkil etse bile bu şekilde elde edilen ve daha önce yayınlanmış ses kayıtlarının habere konu edilmesi suç olarak değerlendirilmesinin mümkün olamayacağı...”
Radio Twist& Slovakya kararıyla beraat
Mahkeme bu kararında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Radio Twist & Slovakya kararına da atıf yaptı. AİHM, Slovakya’da iki siyasetçi arasındaki konuşmanın haberleştirilmesine getirilen yasağı ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi olarak değerlendirmiş ve bu ülkeyi 19 Mart 2007 tarihinde mahkum etmişti.
Aydınlık gazetesi genel yayın yönetmeni Mustafa İlker Yücel ile sorumlu yazı işleri müdürü Murat Şimşek de aynı suçlamayla aynı mahkemede yargılanıyorlar (EÖ).