Suriye'nin Dostları toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iktidarı bırakması ve ülkede bir geçiş hükümeti kurulması gerektiğini belirtti ve Suriye'deki sürecin uluslararası barışı da tehdit ettiğini söyledi.
Paris'te düzenlenen toplantıda yüzü aşkın ülkenin temsilcisi yer alıyor, ancak aralarında Rusya bulunmuyor.
Rusya ve Çin Esad'ı devirmeye yönelik dış müdahaleleri eleştiriyor ve bu tip girişimlere katılmıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Suriye krizinin sürmesinde Rusya ve Çin'in sorumlulukları olduğunu söyleyerek Suriye'ye destek veren iki ülkenin de bedel ödemesi gerektiğini ifade etti.
Clinton ''Cenevre'de kabul edilen kararların hayata geçirilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesini istedi
Suriye'nin Dostları geçtiğimiz şubat ayında kurulmuştu.
Clinton'ın sözlerine karşılık birkaç saat sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gennady Gatilov'dan geldi. Gatilov "Uygunsuz bir açıklama" ifadesini kullandı.
"Esad'a sığınma talebi şaka olsa gerek"
Bir başka grup, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ise Suriyeli muhaliflerden oluşuyor. Bu konseyin başkanı Abdülbasid Seyda yaptığı bir açıklamayla gelecek hafta Moskova'yı ziyaret edeceğini bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Moskova'dan Esad'a siyasi sığınma hakkı verilmesinin istendiğini teyid etti. Ancak Lavrov bunun bir şaka olduğunu düşündüklerini söyledi.
"Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Haziran'daki Berlin buluşmalarında Alman dostlarımız Rusya'nın Beşar Esad'a siyasi sığınma sağlamasının hiç de kötü bir fikir olmadığını belirtti. Elbette bu ciddiye alınabilecek bir teklif değil. Buna yine şakayla karışık 'O zaman Esad'ı siz alın' yanıtı verildi."
Esad'a Rusya'nın sığınma hakkı verilmesi Cenevre'de yapılan Suriye Konferansı'nda da tekrar gündeme gelmişti. (YY)