Suriyeli muhalif silahlı gruplar Astana’daki üçüncü tur görüşmelere katılmıyor.
Bugün başlayan Astana görüşmelerinde Rusya ve Suriye bu duruma ilişkin açıklamalar yaptı.
Astana görüşmelerinde silahlı muhaliflerin baş müzakerecisi olan İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş, bugün üçüncü turu başlayan görüşmelere katılmayacaklarını duyurmuştu.
Suriye: Türkiye’ye sorulmalı
Suriye yönetimini temsil eden heyete liderlik eden Beşar Caferi, Suriyeli muhaliflerin Astana-3 görüşmelerine katılmamasından garantör ülke Türkiye'nin sorumlu olduğunu söyledi.
"Üç garantörden biri, yükümlülüğünü ihlal ettiğinde, Türkiye'yi kastediyorum, bunun anlamı, silahlı grupların katılım sağlamamasının Türkiye'den sorulması gerektiğidir."
Caferi, Rusya heyetiyle herhangi bir belge hazırlanması konusunu ele almadıklarını, bu konuyu daha sonra masaya yatıracaklarını da söyledi.
Rusya: Yanlış anlama olabilir
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, silahlı muhaliflerin Astana görüşmelerinin yeni turuna neden katılmadığını anlamaya çalıştıklarını söyledi.
"Silahlı muhaliflere ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Dün Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştum. (Rusya) Savunma Bakanlığı yönetimi de kendi kanalları üzerinden Türkiye'deki muhatapları ve doğrudan silahlı muhaliflerin komutanları ile görüşüyor.
"Bir yanlış anlama olduğuna inanmak için sebeplerimiz var."
Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde düzenlenen Suriye görüşmelerinin üçüncü turu, bugün BM ve Rusya heyeti arasındaki ikili görüşmeyle başlamıştı.
Astana görüşmelerinin ilk turu 23-24 Ocak, ikinci turu ise 15-16 Şubat'ta düzenlenmiş, silahlı muhalifler bu görüşmelere katılmıştı. (YY)
TIKLAYIN - PYD: CENEVRE'DE OLMALIYIZ, KÜRTLER OLMADAN ÇÖZÜM OLMAZ
Astana süreci |
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı: “Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.” Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık 2016’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti. Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor. 4 Ocak’taki konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin de 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı, Reuters ise kesin bir tarihin henüz belirlenemediğini yazdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 8 Ocak’ta, Suriye savaşıyla ilgili Astana'da gerçekleştirilecek görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu” açıkladı. Taraflar 23 Ocak'ta görüşmelere başladı. Görüşmeler sonunda Türkiye, Rusya ve İran'ın ateşkes için üçlü mekanizma kuracakları bildirildi. Astana'da ikinci tur görüşmeler Şubat 2017'de yapıldı. Görüşmeler sonunda Suriye’deki ateşkesin sağlanmasında işbirliğine devam etmeye hazır olduğunu yineledikleri duyuruldu. 17 Şubat'ta Astana'daki görüşmelerde Türkiye, Rusya ve İran Suriye'deki ateşkesin izlenmesi için üçlü kontrol yöntemleri üzerinde anlaştıklarını duyurdu. 14 Mart'ta Astana'da üçüncü tur görüşmeler başladı. Suriyeli muhalif silahlı gruplar Astana'daki üçüncü tur görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı. |
TIKLAYIN - RUSYA, SURİYE'DE ATEŞKESE KATILAN GRUPLARIN LİSTESİNİ YAYINLADI
Kaynak: Sputnik News