Lübnan / © UNICEF/MENA 2014
Save the Children ve UNICEF’in yayınladığı son rapor, Suriye'de yaşanan çatışmalar ve insani kriz nedeniyle işçi olarak çalıştırılarak istismar edilen çocuk sayısının her geçen gün artığını gösteriyor.
Rapora göre, Suriye’deki ailelerin dörtte üçünden fazlasında çocuklar hane gelirine katkı sağlamak için çalışıyor.
Ürdün
Ürdün'de ise anket uygulanan Suriyeli hanelerdeki çocuk mültecilerin yarıya yakını hane gelirine katkı sağlayan veya evin geçimini sağlayan tek kişi konumunda bulunuyor.
Ürdün'deki Za'atari mülteci kampında kendileriyle anket yapılan her dört çocuktan üçü işyerinde sağlık sorunları yaşadığını ifade ediyor. Ayrıca Mafrak ve Ürdün Vadisi’nde yevmiyeli işçi olarak çalışan çocukların yüzde 22'si iş kazası geçirerek yaralanıyor.
Lübnan
Raporda Lübnan'ın bazı kesimlerinde yaşları altıya kadar inen çocukların çalıştırıldığı haberlerine dikkat çekildi.
Çocuk ticareti
Ayrıca tüm çalışan çocuklar arasında en dezavantajlı olanların silahlı çatışmalardan etkilenen, cinsel istismara uğrayan, dilencilik gibi yasadışı işlerde çalıştırılan ve çocuk ticareti kapsamında alınıp satılan çocuklar olduğu belirtildi.
Save the Children Ortadoğu ve Avrasya Bölge Direktörü Dr. Roger Hearn, Suriye krizinden etkilenen yerlerde çocukların evin geçimini sağlayan kişiler haline gelmeye başladığını ifade etti.
"Suriye krizi sonrasında ailelerin geçim kaynaklarında büyük bir azalma yaşandı ve bölgedeki milyonlarca hane yoksulluk sınırının altına düştü.”
Tehlikeli ortamlar
UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Dr. Peter Salama da çocukların uzun saatler boyunca ve düşük ücretlerle, sağlıksız ortamlarda çalıştıkları için büyüme ve gelişimlerinin olumsuz etkilendiğini bildirdi.
“Ağır yük kaldırma, böcek ilacı ve toksik kimyasallara maruz kalma ve uzun çalışma saatleri bölgedeki çalışan çocukların her gün karşılaştıkları tehlikelerden sadece birkaçı.”
Kayıp kuşak kaygısı
Rapor çalışan çocukların daha fazla okulu bırakma eğilimi gösterdiğini ve Suriyeli çocukların "kayıp kuşak" durumuna düşmeye başladığı yönündeki endişelere de yer veriyor.
Öneriler
Suriye krizinden etkilenen yerlerde çocuk işçiliğiyle mücadele için getirilen öneriler anahatlarıyla şöyle:
* Geçim kaynaklarına erişimin arttırılması ve gelir getirici faaliyetlere daha fazla finansman aktarılması
* Krizden etkilenen tüm çocuklara güvenli ortamlarda kaliteli eğitim imkânları sunulması
* Çocuk işçiliğinin en kötü uygulamalarının ortadan kaldırılmasına öncelik verilmesi
* Ulusal ve toplum temelli çocuk koruma sistemleri ve hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik yatırımlar yapılması
2 milyon çocuk mülteci
UNICEF’in tahminlerine göre, iki milyon çocuk Suriye sınırları dışında mülteci olarak yaşıyor.
Ülkede 2011'de yüzde14,9 olan işsizlik oranı bugün yüzde 57,7'ye yükseldi.
Savaştan önce çocukların neredeyse tamamı okula gidiyordu ve okur-yazarlık oranı yüzde 90'ın üzerindeydi.
Bugün Suriye halkının tahminen yüzde 64,7'si aşırı yoksulluk içinde, temel gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. (YY)