Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşın tarafları bugün İsviçre'nin Montrö kentinde başlayan görüşmelerde ilk kez masaya oturacak. Ön görüşmeler bugün Montrö'de açılacak ve iki gün sonra Cenevre'de devam edecek.
BBC muhabiri Lyse Doucet, Suriye hükümeti ile isyancılar arasındaki asıl pazarlıklara - şayet barış süreci Montrö'de ilk gününde çökmezse - Cuma günü Cenevre'de başlanacağını söyledi.
BBC’nin haberine göre, barış konferansının Montrö'deki ilk günü büyük çapta törensel nitelikte geçecek.
Savaşın sona erdirilmesi konusunda arabuluculuğu Birleşmiş Milletler özel elçisi Lahtar Brahimi üstlendi.
Muallim: Esad kırmızı çizgi
Cenevre 2 olarak adlandırılan bu konferansın kilit önemdeki anlaşmazlık konusunu Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevde kalıp kalmaması tartışması oluşturuyor.
Suriye resmi haber ajansı Sana'nın haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Cumhurbaşkanı ve rejim bizim ve Suriye halkının kırmızı çizgileridir. Hiçkimse cumhurbaşkanlığı makamına dokunamaz.” dedi.
SUK: En az rejim değişikliği
Suriye Ulusal Koalisyonu'nun genel sekreteri Badr Camus ise İsviçre'ye indikten sonra Reuters ajansına verdiği demeçte “Suçlu Beşar Esad'ın görevden alınıp rejimin değiştirilmesi ve katillerin yargı önüne çıkartılmasından daha azını kabul etmeyiz” dedi.
BBC’nin İsviçre muhabiri Bridget Kendall, uluslararası delegelerin Cenevre 2 görüşmelerinden açık ve net bir çözüm çıkması umuduna mesefeli durduklarını, Montreux ve Cenevre'deki görüşmelerin bir sürecin ilk adımları olarak görülmesini yeğledilerini ifade etti.
Rusya yok
Birleşmiş Milletler (BM) İran’a yaptığı Cenevre 2 davetini önceki gün geri çekti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov çağrıyı geri çekmenin BM’nin imajını zedelediğini söyledi ve “kararın hatalı olduğunu ama bir felaket anlamına gelmediğini” ifade etti.
Esad: Terör ihraç ediyorlar
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cenevre Konferansı öncesi Suudi Arabistan ve Türkiye üzerindeki baskının artırılması gerektiğini söylemişti.
AFP’ye konuşan Esad bu iki ülkeyi “terör ihraç eden ülkeler” olarak niteledi ve Suriye'deki teröristlere yardım ve silah sağladığını iddia etti.
ABD ve BM tepkili
Suriye’de rejimin işkenceyle öldürdüğünü ileri süren raporun ardından, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’ye tepkilerini dile getirdi.
ABD ve BM, “Beşar Esad rejiminin göz altına aldığı binlerce kişiye işkence uyguladığı ve öldürdüğü yönündeki iddiaları 'dehşetle' karşıladıklarını” açıkladı.
ABD’den görüşmeler öncesi gelen açıklamada, “Esad rejiminin devrilmesi gerektiğinin” altı çizildi. (AS)