* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü, Suriye hükümet yetkililerinin Halep'te Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde sivillere yönelik kuşatması hakkında açıklama yaparak kuşatmanın kaldırılmasını talep etti.
Uluslararası Af Örgütü, dün (24 Ocak) yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye hükümet güçlerinin Halep'in kuzeyindeki Kürt ağırlıklı bölgelerde sivillerin yakıt ve diğer temel ihtiyaç maddelerine erişimini engelleyen acımasız ablukasını kaldırması gerektiğini" söyledi.
Af Örgütü, bölgedeki durumla ilgili özetle şu bilgileri paylaştı:
"Siviller ciddi bir kıtlık ile karşı karşıya"
"Ağustos 2022'de hükümetin ablukayı uygulamaya başlamasından bu yana, ülke içinde yerinden edilmiş kişiler de dahil olmak üzere on binlerce sivil ciddi yakıt ve yardım kıtlığıyla karşı karşıya kaldı.
"Tıbbi malzemelerin tükenme noktasına geldiği ve insanların dondurucu soğuklarda ısınmaya çalışmak için eşyalarını ve plastikleri yaktığı paylaşılıyor.
"Halep'in kuzeyindeki Şeyh Maksud ve Eşrefiye ve Şahba bölgesindeki 50'den fazla köy dahil olmak üzere etkilenen bölgeler, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'yle ilişkili Kürt sivil konseylerinin kontrolü altında (KDSÖY).
"Bu bölgelere yakıt, un ve insani yardım gibi temel malzemelerin girişini Suriye hükümeti kontrol ediyor.
"Abluka, Türkiye ile normalleşmeye denk geldi"
"Bölge sakinleri, geçen yıl boyunca Suriye hükümet güçlerinin bu mahallelere yakıt ve un girişini aralıklı olarak kısıtladığını ve Nisan 2022'de son bulan bir önceki ablukanın bir aydan uzun sürdüğünü belirtiyor.
"Bölge sakinleri, Ağustos ablukasının Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme görüşmelerinin başlamasıyla aynı zamana denk geldiğine dikkat çekiyor. Türkiye ve Suriye hükümetleri Kürt sivil konseyi yönetimine tamamen karşıtlar."
"Sürekli bir korku, yoksunluk ve belirsizlik"
Uluslararası Af Örgütü Beyrut Bölgesel Ofisi Suriye araştırmacısı Diana Semaan da konuyla ilgili açıklamasında, "Suriye makamlarının Halep'te on binlerce kişiyi siyasi nedenlerle temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakması kabul edilemez" diyerek özetle şöyle konuştu:
"Siviller sürekli korku, yoksunluk ve belirsizlik içinde yaşıyor ve bu sonsuz gibi görünen çatışmada bir kez daha en ağır bedeli ödüyorlar.
"Suriye hükümeti, hem temel ihtiyaç malzemeleri ve yakıtın bölgeye ulaşmasına hem de yardım kuruluşlarının etkilenen bölgelere herhangi bir kısıtlama olmaksızın girmesine izin vererek bu korkunç insani krizi çözmek için derhal harekete geçmelidir.
"Bu kriz sadece ahlaki değil, aynı zamanda hukuki bir acil durumdur. Suriye hükümeti, uluslararası hukuka göre halkının yeterli gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaç maddelerine erişimini sağlamakla yükümlüdür. Bu erişimi engelleyerek haklarını ihlal ediyorlar."
"Kontrol noktalarından üçü genişletildi"
Af Örgütü, bu bağlamda bölge sakini ve ülke içinde yerinden edilmiş yedi kişiyle görüşmeler yaptı ve basında çıkan haberleri inceledi.
Af Örgütü ayrıca, Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerini çevreleyen ve bölgeye çıkan ana yolların etrafındaki sekiz konumda şüpheli kontrol noktalarını gösteren uydu görüntülerini analiz etti. Kontrol noktalarının ilk ne zaman konuşlandırıldığını belirlemek zor olsa da uydu görüntüleri bu kontrol noktalarından üçünün 2022'de genişletildiğini gösterdi. (SD)