Uluslararası Af Örgütü Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiasının ancak Birleşmiş Milletler (BM) uzman ekibinin tam erişime sahip olmasıyla araştırılabileceğini belirtti.
Örgütün açıklamasında, kimyasal silah kullanımına dair videoların “güvenilirliğini doğrulamak ve gösterilen belirtilerin kimyasal silah kullanımı sonucu oluşan etkilerle benzeşip benzeşmediğinin tespit edilmesi için” tıbbi ve diğer uzmanlara gönderildiği belirtildi.
Serbest erişimin önemi
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui Suriye’de bulunan BM ekibinin istediği yerlere erişimlerine izin verilmesinin önemine dikkat çekti.
“Uluslararası Af Örgütü’nün hala bağımsız bir şekilde doğrulayamadığı, Suriyeli sivillere yönelik kimyasal silah kullanıldığı iddiaları, Suriye’de bulunan Birleşmiş Milletler ekibinin, bu ve kimyasal silahların kullanıldığı iddiasının yer aldığı diğer olayları kapsamlı bir yetki alanı ve tüm bölgelere engellenmeyen erişimi olması için acil bir ihtiyacı olduğuna vurgu yapıyor.
“Eğer iddia edilen saldırıların olduğu bölgelere erişimlerine izin verilmeyecekse, örnek toplayamayacaklar ya da soruşturma yapamayacaklarsa BM uzman ekibinin ülkede olmasının ne anlamı var?”
“Savaş suçu”
Suriye’nin başkenti Şam’da kimyasal silahların çok sayıda sivili öldürdüğünü gösteren videonun yayınlanmasının üzerine “savaş suçu” vurgusu yapan Sahraoui, Suriyeli yetkililerin BM uzmanlarının erişimlerine derhal izin vermesini istedi.
“Hiçbir sorumluluk üstlenmeyen Suriye yetkilileri derhal BM ekibinin Doğu Guta ve diğer bölgelere ziyaretini olanaklı kılmalı. Eğer son suçlamalar doğrulanırsa, bu saldırılar savaş suçlarına varıyor demektir.
Suriye’de karşılaştığımız bu sonu gelmeyen hak ihlalleri dizisi ile başa çıkmanın tek yolu BM Güvenlik Konseyi’nin durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk etmesinden geçiyor. Ki Uluslararası Af Örgütü 2011’den beri bunu talep ediyor.
“Siviller ve savaşanlar arasında ayrım gözetmeyen kimyasal silahların kullanımı, üretimi, sevkiyatı ya da stoklanması uluslararası hukukun ihlali anlamına gelmektedir.” (YY)