Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Suriye Tıbbi Koordinatörü, Pediatri uzmanı Dr. Amber Alayyan, Suriye’nin kuzeyindeki hastanelerini anlattı.
1,5 yıldır koordinatör olarak görevli olan Alayyan, çatışmalar ve bombalamaların haricinde, nüfusun büyük çoğunluğunun da savaşın dolaylı sonuçları sebebiyle hastalandığını ya da hayatını kaybettiğini söyledi.
Diyabet, yüksek tansiyon, MS...
Dr. Alayyan, Suriye’nin kuzeyindeki MSF hastanesinde, yanık ünitesi hizmetinin verildiğini söyledi:
“Doğru rafine edilmiş yakıta ulaşamadıkları için evlerinde kötü işlenmiş yakıt kullanmaya kalkanlar oluyor. Özellikle yemek pişirme anlarında sürekli kazalar oluyor, mutfaklarda patlamalar meydana geliyor. Yananların yüzde 90’ı kadın ve çocuklar. Bu da savaşın dolaylı sonuçlarından biri.”
“Diyabet hastalarının beş yıl gibi uzun bir süre ilaca ulaşamaması halinde, en azından diyalize ihtiyaçları olur. Ya da kontrol edilmeyen bir yüksek tansiyon hastalığı, sonunda kalp ameliyatı gerektirir.
“Suriye’de böyle bir ortamda kronik hastalıkları olanlar ilaca ulaşamıyor.
“Örneğin Multiple Sklerosis hastası bir kadın hastaneye gelmişti. MS hastalığı için tedavi bulmak dünyanın genelinde kolay değil. Onun için en iyi şans Türkiye’ye gitmesiydi ama sınırda uzun bir bekleme listesi vardı. Onu listeye yazdırdık ama 10 ay boyunca geçmek için bekledi.”
“Ölümlerin yüzde 74’ü kronik hastalıklardandı”
Suriye’nin kuzeyinde, Sınır Tanımayan Doktorlar’ın hastanesinde, kronik hastalıkları önleme üzerine de çalışılıyor:
“Savaşı düşündüğünüzde, aşılanmamış çocuklara ya da diyabet hastalarına ne olacağı aklınıza gelmez. Ama bombalar ve silahlar ölümlere sebep olurken ve Suriye’nin büyük bölümünü harap ederken, daha fazla insan da sağlık sisteminin çökmüş olmasının yarattığı tehditle karşı karşıya. Uzun dönem sonuçlar trajik olabiliyor.
“Suriye’de savaştan önce ölümlerin yüzde 74’ü kronik hastalıklara bağlı gerçekleşti.” (AS)