Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) dün (19 Nisan) Suriye'de olağanüstü hali kaldıran yasanın onaylandığını, yasanın Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın imzalamasıyla yürürlüğe gireceğini açıkladı.
OHAL'i kaldırma kararı, Humus'ta yaklaşık 20 bin kişinin kent meydanında kamp kurarak Esad yönetimi bırakana dek burada kalacağını duyurmasının ertesi günü çıktı.
Bununla birlikte OHAL döneminde kurulan devlet güvenlik mahkemeleri de kapatılacak ve bu kapsamdaki davalar da ilgili mahkemelere aktarılacak. 1963 yılından beri süren OHAL mahkeme kararı olmadan tutuklamalara ve yargılanmaksızın cezaevinde tutulmaya olanak tanıyordu.
Bu kararlarla birlikte "barışçıl protesto hakkını düzenleyen" bir yasa da gündeme geldi, ancak bu yasayla gösteriler için izin alma gerekliliği getirilmesi tartışma yarattı. Enformasyon Bakanı Mahmut; barışçıl gösterilere ilişkin yasama kararı çerçevesinde, bu yasanın gösteri düzenleme izni alma icraatlarına ilaveten kamu malları ve göstericileri koruma açısından başta Avrupa ve ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde uygulandığını açıkladı.
Bakanlar Kurulu: Halkın talepleri yerine getirilecek
Bakanlar Kurulu toplantısında süreçle ilgili uygulanacak program ve yönlendirmeleri içeren bir konuşma yapan Başbakan Sefer; tarım ve sanayi sektörlerinin desteklenmesi ve bütün aşamalarda eğitim öğretim faaliyetlerinin geliştirilmesinin önemini vurguladı ve vatandaşlarla iletişimin güçlendirilmesi ve taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Enformasyon Bakanı Adnan Mahmut da oturumun ardından düzenlediği basın toplantısında; kabinenin politik, ekonomik ve sosyal alanları kapsayan uyumlu ve kapsamalı bir reform planını uygulamaya dayanan yeni bir süreç için çalışma sistemiyle ilk oturumunu düzenlediğine işaret etti ve vatandaşların bu reformların etkilerini direk göreceklerini, özgürlük ve onurunu korumanın pekişmesinin yanında yaşam ve hizmet koşullarının da daha iyi olacağını ekledi.
SANA'nı haberine göre Bakanlar Kurulu'nun yapmayı planladığı reformlar arasında işsizlik, kamu kurumlarında çalışanlara iş güvencesi, ve medya üzerindeki kontrolün kaldırılarak halkın hükümetin çalışmalarını denetleyebileceği bir araç haline getirmek gibi konular yer alıyor.
Kabinenin bundan sonra reformları uygulamaya koymak için haftalık oturumlar düzenleyeceği açıklandı.
Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasına göre Suriye'de 15 Mart'tan bu yana devam eden gösterilerde en az 200 kişi öldü.(ÇT/EÖ)