Şam yönetimi, sınıra 20 kilometre mesafedeki Cizr el Şuhur kasabasına zırhlı birlikler sevk ederek müdahaleyi başlattı. Ülkede 120 polisin öldürüldüğü iddiasının ardından, müdahaleden korkan sığınmacılar Türkiye'ye kaçıyor. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay'dan yaptığı açıklamada, sığınmacıların sayısının iki bin 800'ü geçtiğini açıkladı.
Suriye'deki uluslararası haber ajansları, görgü tanıklarına dayanarak, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkenin kuzeyindeki İdlib'in büyük bir kısmında kontrolü kaybettiğini iddia ediyor. Cizr el Şuhur'a 40 tank ve 15 bin zırhlı personel gönderilerek kasabanın abluka altına alındığı söyleniyor. Bölgeye nakledilen birlikleri Esad'ın kardeşi Mahir'in komuta ettiği açıklandı.
Suriye Devlet televizyonu, operasyonun "güvenliğin yeniden tesisi" için başlatıldığını ve amacın "bölgedeki silahlı kişilerin yakalanması" olduğunu duyurdu.
Suriye yönetimi, kasabada 120 güvenlik görevlisinin öldürülmesinden "silahlı grupları" sorumlu tutuyor. Muhalifler ise 120 güvenlik görevlisinin sivil halkın üzerine ateş açmayı reddettiği için Suriye ordusu tarafından katledildiği iddiasında.
Altı bin sığınmacı da yolda
Sığınmacılar, Hatay'ın Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kente yerleştirildi. Suriyelilerin verdiği bilgiye göre yaklaşık altı bin kişi daha sınıra doğru harekete geçmiş durumda. Kızılay, yeni sığınmacılar için ikinci bir çadır kent kuracak.
Sığınmacılar, Hatay'ın Altınözü ilçesi Karbeyaz beldesi ile Yayladağı ilçesi Güveççi köyü yakınlarından geçiş yapıyor. Sınıra kadar gelen Suriyeliler, askeri kontrolden geçirildikten sonra minibüslerle çadır kente götürülüyor. Burada sağlık kontrolünden geçtikten sonra kayıt altına alınıyorlar.
BM'den kınama tasarısı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Suriye'ye "kendi halkına saldırıları durdurması" çağrısında bulundu. Suriye'de protestoların başlamasından bu yana 1100'den fazla kişinin öldürüldüğüne dair haberler aldıklarını söyleyen Pillay, Şam yönetimine, olayları soruşturmak üzere BM komisyonunun ülkeye girişine izin vermesini talep etti.
İngiltere, Fransa, Almanya ve Portekiz de BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'yi kınayan bir karar tasarısı sundu. Tasarıda, Suriye'deki şiddetin derhal sona ermesi isteniyor. Şam'a, halkın meşru reform taleplerine cevap vermesi çağrısı yapılırken, BM'ye üye ülkelerden de Suriye'ye silah gönderilmesini önlemeleri isteniyor. Rusya tasarıya karşı çıktı. (AS)