Fotoğraf: Ez-Süveyde'de protesto gösterisi/The Syrian Observer
Suriye'nin Süveyde, Dera, ve İdlip kentleriyle kıyı bölgelerinde protestocular Cuma günü Esad yönetimine karşı "Suriye halkı birdir" sloganıyla ortak mücadele çağrısı yaptı.
Çağrıda, tüm samimi ve özgürlüğüne düşkün bireyler, her Cuma sokaklara çıkarak çağrıyı yaymaya çağırıyor. İdlip'te halk kent meydanında büyük bir gösteriye katılmaya çağrıldı.
The Syrian Observer'ın "muhalif" Baladi News'tan aktardığına göre, Suriye rejim güçlerinde görevli subaylar arasında da halka karşı sokağa çıkarıldıklarında protestocularla birleşme eğilimleri güçleniyor.
Akaryakıt zammı ve adaletsiz yönetim
Bildiri, Avrupa'da ve yurtdışında yaşayan devrimci aktivistleri de yaşadıkları ülkelerde paralel gösteriler düzenlemeye çağırıyor.
Dürziler'in çoğunluğu oluşturduğu Süveyde ve rejim kontrolündeki diğer kentlerde protestolar şiddetlenirken, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen akaryakıt zammı da dahil, bozulan ekonomi ve adaletsiz yönetim hedef alınıyor.
Baladi News muhabirinin Halep'ten verdiği habere göre, çok sayıda genç erkek Halep'teki El-Şaar caddelerinde bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.
Dürzi lider protestolara destek veriyor
The Syrian Observer'ın aktardığına göre, Süveyde Valisi Bassam Barsik'in Dürzi toplumunun ruhani lideri Hikmet el-Hicri'ye süre giden protestoların yatışması için arabuluculuk önerisi olumlu sonuç vermedi. Barsik'in Hikmet el-Hicri'yi ziyareti sırasında protestoların durmasına yönelik olarak sunduğu çözüm önerileri kabul görmedi. Hicri, durumun arabuluculuk veya dış müdahale gerektirmediğini ileri sürdü.
Hicri, protestocuların zaten iyi bilinen ve daha fazla açıklama gerektirmeyen talepleri karşılanana kadar hiçbir partiyle iletişim kurulmayacağını açıkça dile getirdi.
Filistinli Dürziler de dayanışmada
Barsik'in sonuç vermeyen ziyareti medyada "başarısızlık" olarak niteleniyor. Filistin'deki Dürzi toplumunun ruhani lideri Muvaffak Tarif de, Süveyde'de gerçekleşen protestolara destek açıklamasında bulundu. Şeyhleri ve vilayetteki kanaat önderlerini birlik olmaya çağırdı.
Şeyh Tarif, Süveyde'deki protestoları, vilayet halkının onurlarını savunma amacıyla kullandıkları bir temel hakkın gerçekleşmesi olarak niteledi. Protestocuların Cebel el-Arab'da onurlu yaşama taleplerinin temel ve doğal bir hak olduğunu vurguladı.
Protestolar nasıl başladı?
Suriye'deki protestolar hükümet kontrolündeki bölgelerde ekonomik koşulların kötüleşmesinin ardından patlak verdi. Perşembe günü protestolar Halep kentine de sıçradı.
Aynı zamanda, Çarşamba günü Suriye'nin Kürtlerin kontrolündeki kuzeydoğu bölgesinde bir Türk insansız hava aracının hedef aldığı bir arabada sürücü öldürüldü ve beraberindeki bir gazetecinin yaralanmasına neden oldu.
Suriye'nin güneyinde rejim kontrolündeki bölgelerde Ağustos ortasından bu yana onlarca protesto gösterisi düzenlendi. Hükümetin akaryakıt fiyatlarının yüzde 200 artırılacağını açıklamasının ardından halk sokaklara döküldü.
Ancak protestocuların talepleri sadece ekonomik değil, aynı zamanda Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine son verilmesi çağrısında bulunuyorlar.
Dürzilerin yoğun bir nüfusa sahip olduğu Süveyde'de protestocular, "Halk rejimin devrilmesini istiyor!", "Suriye bize ait, Esad ailesine değil!" ve "Defol Beşar!" gibi sloganlarla kent sokaklarına dökülüyor.
Suriye'nin güney kentlerinde akaryakıt zamlarının ilanından bu yana, bir protesto dalgası dinmek bilmiyor. Zamlar, on iki yıldır süren savaşın mali olarak yıktığı nüfus için katlanılmaz bir pahalılık anlamına geliyor. Bu bölgelerde nüfusun yüzde 90'dan çoğunun yoksulluk sınırının altında yaşadığını kaydeden muhalif basın devlet memurlarının aylıklarının ortalama 12 avroya tekabül ettiğini dile getiriyor.
Hükümetin zam açıklamasına yönelik ilk protesto genel grev ve gösteri çağrısıyla sokaklara çıkan Süveyde'nin kamyon şoförlerince başlatılmıştı. Vilayetin bir çok bölgesinde gerçekleşen gösteriler sırasında iktidardaki Baas Partisi'nin büroları kapatıldı.
Protestocular, Dürzi şeyhi Hikmet el-Hicri'nin yanı sıra halkın da desteğini alıyor. Güvenlik güçleri, kadınlar ve din adamları da dahil olmak üzere toplumun her kesiminden gelen katılım dolayısıyla protestoları durdurmakta başarılı olamıyor.
20 Ağustos'tan bu yana Süveyde başta olmak üzere sahil kenti Lazkiye yakınlarındaki bir kasaba olan Ceble'de ve Dera ve Şam'ın banliyölerinde de protestolar sürüyor.
(AEK)