Güney Amerika'nın Atlantik kıyısındaki Surinam Cumhuriyeti, Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan 184. ülke oldu. Avrupa Birliği (AB) ile birlikte anlaşmaya taraf olanların sayısı 185'e çıktı.
Surinam ile birlikte Güney Amerika'da anlaşmayı imzalamayan ülke kalmadı. Dünya genelinde ise Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 12 ülke dünyanın iklimle mücadelesinde en somut diplomatik hamle olarak kabul edilen anlaşmayı imzalamadı.
Türkiye'nin de dahil olduğu bu gruptaki diğer ülkeler Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Rusya, Umman ve Yemen.
"Ülkemizle gurur duyuyoruz"
Surinam Dışişleri Bakanı Yldiz Deborah Pollack-Beighle, ülkesinin Paris İklim Anlaşması'nı 13 Şubat itibariyle imzalamasının kendileri için büyük bir gurur nedeni olduğunu söyledi ve ekledi:
"Uluslararası camianın uygun finansal enstrümanlar, teknoloji ve eğitim için bize destek olmasını bekliyoruz, sadece birlikte olursak ortak amaçlarda buluşabiliriz."
Aralık 2015'te kabul edilmişti
2015'in Aralık ayında Paris'teki COP21 iklim zirvesinde 194 ülke artı Avrupa Birliği temsilcileri tarafından edilen iklim anlaşması 2016'da yürürlüğe girmişti.
TIKLAYIN - Türkiye Paris İklim Anlaşması'nı Neden İmzalamıyor?
Şimdiye kadarki tarihin en büyük katılımlı ortak metninde iklim değişikliğini 2100'de sanayi öncesi döneme göre 2 ila 1.5 derece arasında sınırlandırma hedefi var.
Bu da her ülkenin BM'ye sunduğu 2030'a kadarki sera gazı emisyon hedeflerini sunan ulusal katkı niyet hedefleri INDC (Intended Nationally Determined Contributions) ile mümkün olacak.
İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı mutabakat metni olan anlaşma, 2016'nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72'ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75'e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girmişti.
TIKLAYIN - İklim Değişikliği Performansında Tüm Ülkeler Hedefin Çok Altında
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55'inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu.
ABD'nin durumu hangi aşamada?
Sık sık "iklim değişikliği" olduğunu düşünmediği şeklinde açıklamalar yapan ABD Başkanı Donald Trump, Haziran 2017'de ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini duyurdu.
TIKLAYIN - Trump ABD'nin Paris Anlaşması'ndan Çekileceğini Açıkladı
Ancak pratikte bu o şekilde işlemiyor. Trump'un BM'ye ABD'nin anlaşmadan ayrılmasıyla ilgili bir mektup yazması gerekiyor.
Fakat bu mektubu anlaşma yürürlüğe girdikten ancak üç yıl sonra yani en erken 4 Nisan 2019'da gönderebiliyor.
Bunun ardından da ABD'nin anlaşmadan çekilebilmesi için bir senelik süreç geçmesi gerekiyor. Bu da 2020 ABD seçimlerinden bir gün sonrasına yani 4 Kasım 2020 tarihine denk geliyor. Trump'ın tekrar başkan seçilip seçilmemesi anlaşma ve ABD ilişkisinin kaderini belirleyen faktör olacak.(PT)