Koronavirüsün Birleşik Krallık varyantında bilim insanlarının "endişe verici bir gelişme" olarak tanımladıkları yeni bir mutasyon tespit edildi.
E484K olarak bilinen bu mutasyon, hem Güney Afrika hem de Brezilya koronavirüs varyantlarında zaten mevcut.
Public Health England tarafından yayınlanan yakın tarihli bir inceleme, Birleşik Krallık varyantını kapan birkaç vakada E484K mutasyonunun kendiliğinden meydana geldiğini aktardı.
The Francis Crick Institute Retrovirüs-Konak Etkileşimleri Laboratuvarı grup lideri Dr. Jonathan Stoye, "Bu, Birleşik Krallık varyantının artık bağımsız olarak E484K mutasyonunu aldığını gösteriyor" açıklaması yaptı.
- Mutasyon nedir? Mutasyonlar, viral replikasyonun doğal bir yan ürünü olarak ortaya çıkar. RNA virüsleri (Yeni tip koronavirüs de buna dahil) tipik olarak DNA virüslerinden daha yüksek mutasyon oranlarına sahiptir.
- SARS-CoV-2 (Covid-19 hastalığına sebep olan yeni tip koronavirüs) epidemiyolojisinin tanımlanmasında mutasyon, varyant ve suş terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, ayrımlar önemli.
- Varyant nedir? Sırası farklı olan genomlara genellikle varyant denir. Bu terim biraz daha az kesin çünkü 2 varyant 1 veya birçok mutasyona göre farklılık gösterebilir. Açıkça söylemek gerekirse, bir varyant, açıkça farklı bir fenotipe sahip olduğu zaman bir suştur (örneğin, antijenite, bulaşabilirlik veya virülansta bir farklılık).
Soru: Virüse avantaj sağlayacak mı?
Dr. Stoye, "Bu değişikliğin baskın olmasına neden olan yeni virüs için önemli büyüme avantajları sağlayıp sağlamayacağı görülecek" derken, Leicester Üniversitesi'nde fahri doçent olan Dr. Julian Tang, bulguyu "endişe verici bir gelişme" olarak nitelendirdi.
Virüsün daha fazla mutasyona uğramasını önlemek için insanların karantina kurallarına uymasının ve yeni koronavirüs vakalarını aza indirmesinin önemli olduğunu söyledi.
Prof. Tang, "Viral yayılma ve replikasyon fırsatlarını azaltmak için temas oranlarını gerçekten düşürmemiz gerekiyor" vurgusu yaptı.
Bilim insanları, virüslerin mutasyona uğramasının oldukça yaygın olduğunu ve çoğu zaman bu mutasyonların zararsız olduğunu söylüyorlar.
Ancak bazen E484K gibi "endişe verici mutasyonlar" ortaya çıkabiliyor ve bu da virüsü daha bulaşıcı hale getirebiliyor veya yeniden enfeksiyon riski oluşturabiliyor.
"İki aşı son mutasyonda etkili"
Reading Üniversitesi'nde hücresel mikrobiyoloji alanında doçent olan Dr. Simon Clarke, bugüne kadar bu tip mutasyonlardan yalnızca bir vakası tespit edilmiş olsa da, "önümüzdeki haftalarda ve aylarda daha fazla olması muhtemel görünüyor" dedi.
Bu arada, iki koronavirüs aşısından (Novavax ve Janssen) elde edilen erken klinik araştırma sonuçları, aşıların bu mutasyona sahip varyantlara karşı bir miktar koruma sağladığını gösteriyor.
Warwick Üniversitesi'nde virolog ve moleküler onkoloji profesörü olan Profesör Lawrence Young şunları söyledi:
"Novavax, Güney Afrika'daki aşılarının yeni vakalarda da yüzde 60'lık bir etkinliğini bildirdi ve bu, yıllık grip aşısının da yaklaşık yüzde 60 oranında etkili olduğunu belirterek hala iyi bir yanıt."
"Tekrar enfekte olmaları mümkün"
Laboratuvar çalışmaları, Moderna ve Pfizer / BioNtech tarafından geliştirilen aşıların, bağışıklık tepkisinin o kadar güçlü olmayabileceğine dair öneriler olmasına rağmen, varyantlara karşı bir miktar etkinlik gösterdiğini öne sürüyor.
Ancak uzmanlar, aşıların yeni ve ortaya çıkan koronavirüs varyantlarına karşı daha etkili hale getirmek için birkaç hafta veya ay içinde değiştirilebileceğini söyledi.
Bilim insanları ayrıca, E484K mutasyonunun, geçmişte Covid-19 geçiren kişilerin de bu varyantlarla enfekte olmalarını mümkün kılmasından endişe duyuyorlar.
"İki aşı yüzde 60 etkili görünüyor"
Warwick Üniversitesi'nde virolog ve moleküler onkoloji profesörü olan Profesör Lawrence Young şunları söyledi:
"Novavax, Güney Afrika'daki mutasyonlu yeni vakaların yüzde 60'lık ve bu, yıllık grip aşısının da yaklaşık yüzde 60 oranında etkili olduğunu düşünürsek bu hala iyi bir yanıt."
Laboratuvar çalışmaları, Moderna ve Pfizer/BioNtech tarafından geliştirilen aşıların, bağışıklık tepkisinin o kadar güçlü olmayabileceğine dair öneriler olmasına rağmen, varyantlara karşı bir miktar etkinlik gösterdiğini öne sürüyor.
Uzmanlar, aşıların yeni ve ortaya çıkan koronavirüs varyantlarına karşı daha etkili hale getirmek için birkaç hafta veya ay içinde değiştirilebileceğini söyledi.
"Bir kez atlatanlara özel uyarı"
Bilim insanları ayrıca, E484K mutasyonunun, geçmişte Covid-19 olsalar bile, insanların bu varyantlarla enfekte olmalarını mümkün kılabileceğinden endişe duyuyorlar.
Prof Young şunları söylüyor: "Güney Afrika varyantının daha önce virüsün orijinal formuyla enfekte olmuş bireyleri daha verimli bir şekilde yeniden enfekte edebileceği endişesi var.
"Bu, kısmen, bağışıklık tepkisini zayıflatabilen ve ayrıca nötralize edici antikor tepkisinin uzun ömürlülüğünü etkileyebilen E484K mutasyonundan kaynaklanıyor olabilir.
"Dolayısıyla, E484K mutasyonunu taşıyan B.1.1.7 varyantları virüsü tekrar kapan vakalarda daha da etkili olabilir."
(PT)