Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır’un Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağında bir kez daha değişiklik yapıldı.
Sur Kaymakamlığının resmi internet sitesinden Cumartesi günü yapılan duyuruda bu mahallelerde 11 Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edildiği, üç mahalledeki 14 sokakta, 22 Mayıs, sabah 08:00’den itibaren yasağın kaldırıldığı belirtildi.
Ancak ilçede 2 Aralık 2015'te başlayan yasak tamamen kaldırılmadı, birçok sokakta devam ediyor.
Yasağın kalktığı mahalle ve sokaklarda yaşayanların bazıları da evlerine dönmeye başladı.
3 mahallede 14 sokak
Sur’da şu mahalle ve sokaklarda yasak kaldırıldı:
* Savaş Mahallesinde, Dökümcüler Sokak’ın No:28’e kadar olan kısmı, Değer Sokağın tamamı, Dicle Sokağın tamamı, Bıyıklı Mehmetpaşa Sokağın; Dicle Sokak ile Çiçekçi Sokak ile kesiştiği yere kadar olan kısmı.
,
* Dabanoğlu Mahallesinde, Arman Sokağın tamamı, Kadı Camii Sokak; Yavuz Sultan Selim İlkokulu kesişiminden Kadı Camine kadar olan kısmı, Çakmak Sokağın tamamı, Yiğit Ahmet Sokağın tamamı, Develi Sokağın tamamı, İbrahim Bey Sokağın tamamı, Yukarı Karataş Sokağın tamamı, Dabanoğlu 2 Sokağın tamamı, Dabanoğlu Sokak; Çakmak Sokak kesişiminden İbrahim Bey Camiine kadar kısımı
* Fatihpaşa Mahallesinin Direkhane Sokağın Söğütlü Sokak girişine kadar olan kısmı.
Sur’da yasağa 9 "uyarlama"
Suriçi’ndeki Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallelerinde ve Gazi Caddesi'nde 2 Aralık 2015’te ilan edilen yasağa 11 Aralık’ta 17 saatliğine ara verildi.
14 Aralık 2015’te altı mahalle ve bir caddede daha yasak ilan edildi.
Gazi Caddesi'nde yasak 30 Aralık 2015'te sona ererken, Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde yasak devam etti.
27 Ocak 2016’da kaymakamlık, Suriçi’nde bulunan Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp Mahalleleri ile Melikahmet Caddesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
3 Şubat 00:00’dan itibaren de Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerine getirilen yasakla ilçenin tamamı yasaklanmış oldu.
15 mahallede yasak sürerken, 3 Şubat’ta Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerindeki yasak kaldırıldı. 6 mahallede yasak sürüyor.
İlçede 9 Şubat'ta yasakta bir kez daha değişiklik yapıldı, 13 Mart'ta da Cevatpaşa Mahallesi ve Gazi Caddesinde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
Sur ilçesi hakkındaSur İlçesi, Diyarbakır'ın dört merkez ilçesinden biri. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla ilçe oldu. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan Diyarbakır surlarından alıyor. Belediye eş başkanları: Fatma Şık Barut, Seyid Narin (Demokratik Bölgeler Partisi, DBP) Kaymakam: Dr. Memduh Tura Sur ilçesi, Dicle Nehri'nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte, Karacadağ'ın lavları üzerine kurulmuştur. Toplam yüz ölçümü 1.132 Km2 dir. Rakımı 660 metredir. Kuzeyde; Eğil, Dicle, Hani, Kocaköy, Doğuda; Hazro, Silvan, Bismil, güneyde; Çınar, Bağlar, batıda; Yenişehir ilçeleriyle komşu. İlçede 53 mahalle bulunuyor. Sur ilçesinin tarihi eserleriYaklaşık 5 km uzunluğu ile Dünya Kültür mirası olmaya aday Diyarbakır Surları ilçenin en önemli tarihi eserlerinden biri. * Eski Diyarbakır evleri * Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp ve Ahmet Arif Müze Evleri, * On Gözlü Köprü, * Arkeoloji Müzesi, * Kadı Hamamı. |
(AS)
* Fotoğraflar: Şükrü Gündüz, Kaan Bozdoğan – Diyarbakır / AA