Çocuk Çalışmaları Derneği, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çatışmalı dönemde göç etmek zorunda kalan, pandemi boyunca dijital fırsat eşitsizliği nedeniyle eğitime erişemeyen 15 çocuk için dershane kampanyası başlattı.
Çocuk Çalışmaları Derneği Yönetim Kurulu'ndan Fatma Önkol, fongogo'dan başlattığı kampanya ile ilgili olarak şunları söylüyor:
Çocuklara ve gençlere fırsat
"2015-2016 yıllarında, Sur-içi bölgesinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve yaşanan yoğun silahlı çatışmalı süreçte çocuklar açısından birçok hak ihlali yaşandı. Bu ihlallerden biri de eğitim hakkı. Çatışmaların yaşandığı süreçte çocuklar aylarca okula gidemedi ve okula gidemedikleri sürelerde herhangi bir eğitim desteği almadılar. Okula gidebilme koşulları sağlandığında ise geriye dönük telafi dersleri almaksızın bir üst sınıfa geçirildiler. Bu durum çocuklar açısından dezavantaj oluşturdu. Çocuklar okuldaki eğitimleri açısından benzer bir durumu pandemi döneminde de yaşadılar. Pandemi nedeniyle okullarda yüz yüze eğitime ara verilmiş ve sonrasında online eğitim sistemine geçilmiştir. Ancak bu karar yoksul ve çok çocuklu aileler gözetilmeksizin alındığı için çalışma yürüttüğümüz bölge açısından online eğitim araçlarına erişim tam anlamıyla gerçekleşmemiştir.
"Çatışma ve Pandemi dönemi, çocukların eğitim sürecini ve geleceğe dair beklentilerini olumsuz bir şekilde etkiledi. Bu kampanyayla 15 lise ve üniversite öğrenci adayı için bir fırsat oluşturmak ve sürecin bütün olarak telafisi mümkün olmayacaksa da, iyileştirici bir noktadan destek olmak adına, siz gönüllü bağışçılarımızla dayanışmak istiyoruz. Desteklerin büyümesinin, zorluklara rağmen eğitimleri için mücadele etmeye çalışan çocuklara ve gençlere bir fırsat yaratacağını düşünüyoruz. Birlikte başaracağımız bu kampanya ile çocuklara adil eğitim fırsatı sunmayı ve hayallerini gerçekleştirebilmelerinin yolunun açılacağına inanıyoruz."
Derneğin çalışmaları
Önkol, derneğin çalışmalarını ise şöyle anlatıyor:
"Yürütücülerinden biri olduğum Çocuk Çalışmaları Derneği, 2018 yılından bu yana sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan, 4-18 yaş aralığında bulunan çocuklarla çalışmalar yürütüyor. Çalışma sahamızı, 2015-2016 yılları arasında silahlı çatışmaların yaşandığı Suriçi bölgesinde bulunan mahalleler oluşturuyor. Çalışmalarımız arasında, sanat atölyeleri, kültürel çalışmalar, rehberlik atölyeleri ve oyun etkinlikleri gibi çeşitli çalışmalar yer alıyor. 2020 yılından itibaren düzenli olarak akademik eğitim desteği ve alternatif eğitim yöntemleriyle çocuk ve gençlerin eğitimine destek sunuyoruz."
(AÖ)