Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çalışmalarına devam eden Rengarenk Umutlar Derneği, pandemi sebebiyle evlerinden çıkamayan çocuklara telekonferans yöntemiyle atölyeler yapmaya başladı.
Rengarenk Umutlar Derneği, evinde atölyeler için gerekli malzeme olmayan çocuklara kırtasiye malzemesi temin edebilmek için ''Dayanışmanın Ev Hali'' adında bir bağış kampanyası başlattı.
Dernek, bu çalışmaya neden ihtiyaç olduğu ve çalışmayı nasıl yürüteceğine dair bir açıklama yaptı:
"Bu süreçte tüm çocuklar; var olabildikleri sosyal alanlarını (okul, sokak, park, dershane, kurs, bahçe vs.) kaybettikleri bir süreci yaşıyorlar. Evinde yeteri kadar oyuncağı, kitabı ve interneti olan çocuklar bile bu dönemi zorlanarak geçiriyorlar. Ayrıca örgün eğitime ara verilen tarihten itibaren başlayan uzaktan eğitimin internet ve televizyon ile gerçekleşiyor olması asgari bir takım araçlara sahip olmayı beraberinde getiriyor. Dolayısıyla her çocuğun eşit bir şekilde bu imkanlardan faydalanması gerekiyor. Çocukların mevcut koşulları üzerinden telekonferans yöntemi ile çalışmalarımızı bu sürece uyumlamaya çalıştık."
Çocuklarla yapılan görüşmelerde bu süreci anlamlandıramadıkları, ''Evde Kal''manın sokağa çıkma yasaklarından yaşadıkları travmayı canlandırdığı, endişe ve kaygı bozukluğuna sebebiyet verdiği sonuçlarına ulaşan Dernek, telekonferans destek çalışmasını şu nedenlerle yapacak:
• "Bilgiye erişimde fırsat eşitliğini sağlamak,
• Her çocuğun her birey gibi "iyi olma hali"ne sahip olma hakkını anlatmak,
• Çocuklara yalnız olmadıklarını ve süreci hep birlikte yaşadığımızı belirtmek,
• Çocuklara bu sürecin geçici bir süre olduğunu açıklamak,
• Çocuklara evde kaldıkları dönem boyunca aileleri ile sağlıklı ve güvenli zaman geçirme haklarından bahsetmek,
• Çocuklara aile içerisinde şiddetin önlenmesi ve korunması haklarını aktarmak,
• Çocuklara ihmal ve istismar vakalarına karşı önleyici ve koruyucu mekanizmalar hakkında bilgi vermek,
• Çocuklara hijyen kuralları hakkında bilgi vermek,
• Çocuklara evde kurabilecekleri oyunlar hakkında destek olmak."
Tüm bu çalışmalar; psikolog, çocuk gelişimci, sağlıkçı, müzisyen gibi çeşitli meslek gruplarından gönüllülerle gerçekleştirilecek.
Rengarenk Umutlar Derneği hakkında
Özellikle 2015 yılı sonlarında Sur ilçesinde başlayan çatışmalar ve ardından uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında çatışmalara tanıklık etmiş çocukların yaşadıkları ve hakları konusunda Diyarbakır'da kuruldu. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan etkilenen 5-18 yaş arasındaki çocuklarla sosyo- kültürel ve sosyo-psikolojik çalışmalar yaparak, çocukların gündelik hayatının akışındaki travmanın izlerini silmeye katkı sunmak için çalışmalar yürütüyor.
Kampanyaya destek ve daha fazla bilgi için: [email protected], 0 538 376 88 92, https://fongogo.com/Project/dayanismanin-ev-hali-2
(AÖ)